Cei Douăzeci și șapte au aprobat luni un ajutor de 100 de milioane de euro pentru cinci țări din Uniunea Europeană (UE) afectate de afluxul de cereale ucrainene, a anunțat Comisia Europeană, care a detaliat un plan de ajutor separat pentru celelalte douăzeci și două de state membre, scrie Le Monde.
După 56 de milioane de euro alocați la sfârșitul lunii martie, Bruxelles-ul și-a propus la mijlocul lunii aprilie să distribuie încă 100 de milioane fermierilor din cinci țări (Polonia, Ungaria, Bulgaria, România și Slovacia) destabilizate de importul masiv de cereale din Ucraina datorat la al războiului. Aceste importuri saturează silozurile și scad prețurile pe aceste piețe.
Acest ajutor a fost supus acordului statelor membre, dintre care o duzină ceruseră „clarificări” cu privire la criteriile de calcul și alocare a fondurilor. În detaliu, Bruxelles-ul va aloca 39,33 milioane de euro Poloniei, 29,73 milioane României, 15,93 milioane Ungariei, 9,77 milioane Bulgariei și 5,24 milioane Slovaciei, a precizat executivul european într-un comunicat de presă.
În plus, Comisia autorizase aceste cinci state la începutul lunii iunie să prelungească până la 15 septembrie măsurile lor restrictive menite să blocheze comercializarea grâului, porumbului, rapiței și floarea soarelui ucrainene pe teritoriul lor, cu condiția ca acestea să tranziteze în alte țări. Aceste măsuri au fost puternic criticate de aproape jumătate dintre statele membre care și-au exprimat alarma cu privire la „tratamentul diferențial în cadrul pieței interne” într-o scrisoare comună.
Pentru a depăși reticența și a asigura acordul asupra pachetului de 100 de milioane de euro, comisarul Janusz Wojciechowski promisese la mijlocul lunii iunie să activeze pentru celelalte douăzeci și două de state membre restul „rezervei de criză agricolă”, a cărei valoare totală a fost revizuit în sus, la 530 de milioane de euro pentru anul în curs (comparativ cu 450 de milioane anterior). Cele douăzeci și două de state vor putea, astfel, să împartă 330 de milioane de euro pentru a-și ajuta fermierii să facă față crizelor momentului: impactul indirect al războiului din Ucraina, care a crescut prețurile la energie și îngrășăminte, dar și recentele inundații din Italia sau seceta care lovește tot continentul.
Comisia a detaliat luni repartizarea propusă pentru acest ajutor. Spania ar fi primul beneficiar (circa 81,08 milioane de euro), urmată de Italia (60,55 milioane), Franța (53,1 milioane) și Germania (35,77 milioane). Fiecare țară va fi autorizată să tripleze ajutorul european cu finanțare națională. Acest ajutor de 330 de milioane de euro trebuie încă aprobat formal la o viitoare întâlnire a reprezentanților statelor membre, a precizat executivul european.
???????????????? #Ukraine | Aide européenne pour cinq Etats membres affectés par l’afflux de céréales ukrainiennes https://t.co/XXxnTx09NK
— Le Monde (@lemondefr) June 26, 2023