Lumea va suferi convulsii serioase în 2025. Revoluții care par promițătoare. Sau nu..., scrie editorialul ziarului elvetian Blick
Optimist! Faceți loc optimismului și dorinței de a vedea viitorul în culori trandafirii. Să nu mai privim 2025 ca un an al tuturor pericolelor după convulsiile din 2024, un fel de mare alunecare globală în vârful căruia Donald Trump va da semnalul de start, de îndată ce va prelua mandatul la Casa Albă pe 20 ianuarie. Dar dacă următoarele douăsprezece luni ne-ar promite revoluții pozitive? Portretul unui an care ar putea schimba totul. Dar fără a uita pericolele...
Prima dintre revoluțiile pe care le-am putea saluta cu toții pe continentul european este întoarcerea păcii în Ucraina. Donald Trump a promis: va face totul pentru a opri luptele din estul țării atacate cu sălbăticie de Rusia la 24 februarie 2022. Deci, desigur, condițiile acestei păci impuse vor face cu siguranță să curgă multă cerneală. De la începutul lunii ianuarie, trimisul lui Trump pentru conflictul ucrainean, generalul în retragere Keith Kellog, va călători la Kiev și apoi la Moscova. Cu ce consecinte?
Totuși, să îndrăznim să o scriem: dacă pacea ar reveni pe continentul european, ar fi o veste excelentă. Europa, aflată în dificultate economică, este însângerată de acest război. Uniunea Europeană va trebui să investească alături de Ucraina în reconstrucția acesteia. Elveția, a cărei neutralitate a fost zguduită de acest conflict, își va putea recăpăta atunci rolul de mediator. Ceea ce ar fi o veste excelentă.
A doua revoluție pozitivă în 2025: posibila întărire a unității europene în fața cilindrului cu aburi economic și tehnologic american. Din nou, faptele moștenite din 2024 nu susțin această ipoteză.
Germania și Franța
Și totuși: ce alternativă pentru cele 27 de țări membre ale Uniunii, cu care Elveția tocmai a încheiat un nou pachet de acorduri (poreclit Bilateral III) asupra căruia oamenii vor vota, fără îndoială, în 2027 sau 2028? 2025 ar putea fi anul trezirii unei comunități. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, vor trebui îndeplinite cel puțin două condiții: Germania trebuie să iasă din criză după alegerile legislative din 23 februarie, iar Franța trebuie să recâștige stabilitatea politică care îi lipsește astăzi.
Revoluția AI
A treia revoluție la care trebuie să fiți atenți: cea a inteligenței artificiale (AI). Să uităm pentru o clipă de preocupările adesea justificate cu privire la rolul lui Elon Musk alături de Donald Trump. Dar să nu demonizăm AI. Potențialul său de a ne îmbunătăți viața de zi cu zi este imens. AI ne poate torpila democrațiile. Elon Musk se poate comporta într-un mod scandalos, așa cum tocmai a făcut publicând un articol în favoarea AFD, partidul german de extremă dreaptă, în ziarul „Die Welt”.
Cert este că progresele tehnologice nu pot fi reduse la problemele pe care le pun. „Inteligenta artificiala nu va inlocui oamenii in profesii in care trebuie luate decizii cruciale. În societățile noastre, acceptăm eroarea atunci când este umană, dar nu atunci când este făcută de o mașină, a explicat consultantul Julien Hobeika în 2016 în „Le Monde”. Inteligența artificială va ajuta pur și simplu oamenii să facă alegeri mai eficiente și mai precise.”
Revenirea la geopolitică pentru ultima revoluție așteptată pentru 2025, anul comemorării a 80 de ani de la victoria aliaților asupra nazismului și a Japoniei imperiale. În Orientul Mijlociu, cărțile pot fi acum redistribuite. Această mare răsturnare, din care ar putea apărea o posibilă speranță de pace, va avea loc pe fundalul unei tragedii a cărei amploare trebuie reiterata: zdrobirea poporului palestinian din Fâșia Gaza, cauzată de atacul terorist al Hamas. Poate premierul israelian Benyamin Netanyahu, marele câștigător al anului 2024, dar urmărit de Curtea Penală Internațională pentru „crime de război” și „crime împotriva umanității”, să dea naștere la altceva decât un război nesfârșit?
Cazul Siriei
Căderea regimului lui Bashar al-Assad în Siria aduce incertitudini enorme. Ar putea duce la o nouă criză a migrației și la o creștere a jihadismului globalizat. Cu toate acestea, să nu uităm de speranțele pe care le dă naștere. Este exemplar și modul în care poporul sud-coreean s-a mobilizat pentru a apăra democrația împotriva apelului președintelui lor pentru legea marțială de pe 3 decembrie. 2025, anul recuceririi democratice: și dacă ar fi adevărat?