Adunarea Generală a Națiunilor Unite a condamnat miercuri „tentativa de anexare ilegală” a Rusiei a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina și a cerut tuturor țărilor să nu recunoască această mișcare, întărind izolarea diplomatică internațională a Moscovei de când aceasta și-a invadat vecinul scrie SwissInfo
Trei sferturi din Adunarea Generală de 193 de membri - 143 de țări - au votat în favoarea unei rezoluții care a reafirmat, de asemenea, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
„Este uimitor”, a declarat reporterilor ambasadorul Ucrainei la ONU, Serghei Kyslytsya, după vot, în timp ce stătea lângă ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, care a spus că rezultatul arată că Rusia nu poate intimida lumea.
Doar patru țări s-au alăturat Rusiei pentru a vota împotriva rezoluției - Siria, Nicaragua, Coreea de Nord și Belarus. Treizeci și cinci de țări s-au abținut de la vot, inclusiv partenerul strategic al Rusiei, China dar și India, Pakistan și Africa de Sud în timp ce restul nu au votat.
"Astăzi este Rusia care invadează Ucraina. Dar mâine ar putea fi o altă națiune al cărei teritoriu este violat. Ai putea fi tu. Ai putea fi următorul. La ce te-ai aștepta de la această adunare?" a declarat Thomas-Greenfield Adunării Generale înainte de vot.
Moscova a proclamat în septembrie anexarea a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie - după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri. Ucraina și aliații au denunțat voturile ca fiind ilegale .
Votul Adunării Generale a urmat unui veto al Rusiei luna trecută la o rezoluție similară a Consiliului de Securitate format din 15 membri.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat înaintea votului Adunării Generale că rezoluția a fost „politizată și deschis provocatoare”, adăugând că „ar putea distruge orice și toate eforturile în favoarea unei soluții diplomatice a crizei”.
BREAKING
— UN News (@UN_News_Centre) October 12, 2022
The UN General Assembly adopted a resolution that condemns #Russia's "illegal so-called referendums" in regions within #Ukraine's internationally-recognized borders, and demands it reverses its annexation declaration.
In favour: 143
Against: 5
Abstentions: 35 pic.twitter.com/MDDIapqTGv
„Standarde duble”
Votul Națiunilor Unite reflectă ceea ce s-a întâmplat în 2014, după ce Rusia a anexat Crimeea Ucrainei. Adunarea Generală a adoptat atunci o rezoluție prin care referendumul a fost declarat invalid cu 100 de voturi pentru, 11 împotrivă și 58 de abțineri oficiale.
China s-a abținut miercuri pentru că nu crede că rezoluția va fi de ajutor, a spus ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang.
„Orice acțiune întreprinsă de Adunarea Generală ar trebui să conducă la detensionarea situației, să conducă la reluarea din timp a dialogului și ar trebui să conducă la promovarea unei soluții politice la această criză”, a spus el.
Statele Unite și alte țări occidentale au făcut lobby înaintea votului de miercuri. Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a convocat marți o întâlnire virtuală cu diplomați din peste 100 de țări.
Ei au câștigat cu zeci de voturi mai multe decât în comparație cu rezultatul din 2014 și s-au îmbunătățit față de cele 141 de țări care au votat pentru a denunța Rusia și a cere acesteia să-și retragă trupele din Ucraina la o săptămână de la invazia sa din 24 februarie.
Moscova a încercat apoi să strice izolarea sa internațională. Pe măsură ce Rusia și Occidentul au concurat pentru influența diplomatică, unele state - în special din sudul global - au devenit preocupate de faptul că sunt prinse în mijlocul unei rivalități geopolitice.
„Deplângem politica standardelor duble ale celor puternici din această lume când vine vorba de Africa”, a declarat miercuri ambasadorul ONU al Republicii Democrate Congo, Georges Nzongola-Ntalaja, în Adunarea Generală.
"Susținem Ucraina. Vrem să vedem războiul încheiat", a spus el. „Dar am dori să vedem comunitatea internațională să ia măsuri similare împotriva altor situații din lume în care țările sunt invadate și ocupate”.