Administrația SUA vrea sa supună proiectele lui Elon Musk Twitter și Starlink unor analize de securitate națională

21 Oct 2022
Administrația SUA vrea sa supună proiectele lui Elon Musk Twitter și Starlink unor analize de securitate națională

Oficialii administrației Biden discută dacă SUA ar trebui să supună unele dintre proiectele lui Elon Musk unor analize de securitate națională, inclusiv acordul pentru Twitter Inc. și rețeaua de satelit Starlink a SpaceX, potrivit unor surse Bloomberg.

Oficialii americani au fost deranjați de amenințarea recentă a lui Musk de a opri furnizarea serviciului prin satelit Starlink Ucrainei și  consideră că atitudinea sa este din ce în ce mai prietenoasă cu Rusia în urma unei serii de tweet-uri despre propuneri de pace favorabile președintelui Vladimir Putin. Ei sunt, de asemenea, îngrijorați de planurile sale de a cumpăra Twitter cu un grup de investitori străini.

Oficialii din guvernul SUA și din comunitatea de informații caută instrumente disponibile pentru a permite guvernului federal să analizeze proiectele lui Musk.

O posibilitate este folosirea legii care guvernează Comitetul pentru Investiții Străine din Statele Unite (CFIUS) , pentru revizuirea acordurilor și operațiunilor lui Musk pentru riscurile de securitate națională, au spus aceștia.

Un element al acordului Twitter de 44 de miliarde de dolari care ar putea declanșa o analiza a CFIUS este prezența investitorilor străini în consorțiul lui Musk. Grupul include prințul Alwaleed bin Talal al Arabiei Saudite, Binance Holdings Ltd. -- un schimb de active digitale fondat și condus de un originar din China -- și fondul suveran de avere al Qatarului.

Comitetul CFIUS funcționează în spatele ușilor închise și rareori confirmă când efectuează analize. CFIUS deține și puterea de a revizui ofertele care au fost deja finalizate.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Trezoreriei SUA a declarat că CFIUS nu comentează public nicio tranzacție care ar putea fi sau nu în curs de revizuire.

Guvernul SUA ar putea folosi Starlink și în cazul unei întreruperi de telecomunicații, potrivit unor persoane familiare cu problema.

Alte stiri din Externe

Ultima oră