Administrația Biden îl amendează pe Elon Musk pentru că le-a refuzat accesul la contul de Twitter al lui Trump: "Biden a înnebunit"

10 Aug 2023
Administrația Biden îl amendează pe Elon Musk pentru că le-a refuzat accesul la contul de Twitter al lui Trump: "Biden a înnebunit"

Compania X - fostă Twitter - a lui Elon Musk a fost amendată cu 350.000 de dolari în lupta secretă a Departamentului de Justiție al administratiei Biden pentru pentru a avea acces la contul de Twitter al lui Trump, scrie Bloomberg

Twitter Inc., acum redenumită X, a fost amendată cu 350.000 de dolari pentru că nu a respectat termenul limită al judecătorului pentru un mandat de percheziție al Departamentului de Justiție pentru înregistrările legate de contul de socializare al lui Donald Trump, potrivit unui aviz al instanței.

Hotărârea a dezvăluit că biroul consilierului special John „Jack” Smith a obținut mandatul ca parte a investigației sale asupra eforturilor lui Trump de a răsturna alegerile din 2020. Procurorii au cerut unui judecător să interzică companiei Twitter să dezvăluie existența mandatului, argumentând că alertarea fostului președinte „ar periclita grav ancheta în curs”, oferindu-i posibilitatea de a distruge probe sau de a-și schimba comportamentul.

Dar Twitter s-a opus ordinului de nedezvăluire, susținând că a încălcat protecția privind libertatea de exprimare a Primului Amendament și a făcut recurs.

În opinia 3-0, Curtea de Apel din SUA pentru Circuitul DC a respins obiecțiile Twitter la ordinul de nedezvăluire și a menținut amenda împotriva companiei. Compania de social media a respectat în cele din urmă mandatul, a arătat opinia.

Judecătoarea Florence Pan, care a fost numită în instanță de președintele Joe Biden, a scris că procurorii au oferit motive „neîndoielnic convingătoare” pentru a împiedica Twitter să-l notifice pe Trump despre mandatul de percheziție și că interesele guvernului erau „deosebit de puternice” din cauza subiectului. a investigației – eforturile de a anula „alegeri naționale valide”.

Biden „a înnebunit”

Într-o postare pe platforma sa Truth Social, Trump – favoritul nominalizării la președinția republicană pentru 2024 – a criticat modul în care biroul consilierului special a gestionat problema mandatului.

„Tocmai am aflat că Departamentul de Justitie al "banditului Joe Biden" mi-a atacat în secret contul de Twitter, inventând un motiv să nu mă anunțe despre această „lovitură” majoră asupra drepturilor mele civile”, a scris el. „Oponentul meu politic a înnebunit încercând să încalce campania mea pentru președinte.”

Trump a fost pus sub acuzare la 1 august sub acuzația că ar fi conspirat pentru a obstrucționa alegerile. El a pledat nevinovat.

Avocatul lui X, Ari Holtzblatt de la WilmerHale, nu a răspuns imediat. De asemenea, el reprezintă compania într-un proces din partea lui Trump pentru suspendarea sa din platformă în urma atacului din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.

„Dovada infracțiunilor penale”

Lupta dintre consilierul special și Twitter s-a desfășurat în mare parte în proceduri judiciare secrete până miercuri, când Circuitul DC a ordonat ca o versiune redactată a avizului său din 18 iulie să fie deschisă.

Biroul lui Smith a obținut un mandat de percheziție pentru date și alte înregistrări legate de contul lui Trump @realDonaldTrump la mijlocul lunii ianuarie, potrivit avizului. Judecătorul districtual care l-a semnat – judecătorul districtual din SUA Beryl Howell, apoi judecătorul șef al curții DC – a găsit o cauză probabilă la momentul respectiv pentru a căuta în cont „dovezi ale unor infracțiuni penale”.

Departamentul de Justiție a avut probleme în a trimite la Twitter o copie a mandatului și a ordinului de nedivulgare, deoarece site-ul web al companiei pentru cereri legale era „inoperant”. Procurorii au reușit să sesizeze un avocat al Twitter în câteva zile.

Curtea de apel a prezentat-o pe judecătorul Nina Pillard, care a fost numită de fostul președinte Barack Obama, și pe judecătorul J. Michelle Childs, care a fost numit de Biden.

350.000 dolari amenda

Opunându-se ordinului de confidențialitate, Twitter a mai susținut că acesta îl va împiedica pe Trump să folosească privilegiul executiv (drepturile conform căruia președintele și consilierii cheie trebuie pot avea discuții interne fără teama de a fi expuși). Compania a susținut că nu ar trebui să se conformeze mandatului până când această problemă de privilegiul executiv nu va fi soluționată pe deplin.

Howell a decis împotriva companiei și ia ordonat să se conformeze până pe 7 februarie; termenul limită inițial fusese 27 ianuarie. Twitter a ratat noul termen limită și nu a produs toate înregistrările până în seara zilei de 9 februarie, declanșând amenzile.

Judecătorul a adoptat propunerea guvernului privind modul de calculare a sancțiunilor - 50.000 USD pe zi de nerespectare, dublând această rată în fiecare zi suplimentară - și a subliniat că compania a fost vândută lui Elon Musk pentru mai mult de 40 de miliarde de dolari și că valoarea netă a lui Musk era mai mare de 180 de miliarde de dolari la acea vreme.

Judecătorul a emis o altă opinie în martie, constatând că ordinul de confidențialitate a fost „adaptat în mod restrâns” pentru „a proteja interesul imperios de a proteja integritatea și secretul unei anchete penale în curs”.

Pe 20 iunie, guvernul a alertat judecătorul districtual că va permite Twitter să-l notifice pe Trump despre mandat. Twitter a plătit amenda, dar a fost ținută într-un cont în timp ce a făcut apel, potrivit avizului.

Curtea de apel a mai susținut că Howell nu a fost obligat să aștepte pentru a se pronunța asupra chestiunii nerespectarii– și să întârzie accesul guvernului la dovezi într-o anchetă penală – până când va rezolva temeinicia contestației Twitter la ordinul de nedezvăluire.

Alte stiri din Externe

Ultima oră