Administrația Biden este „preocupată” de "deteriorarea" relațiilor sale cu Ungaria

11 Feb 2023
Administrația Biden este „preocupată” de "deteriorarea" relațiilor sale cu Ungaria

Washingtonul este „îngrijorat” de deteriorarea relațiilor dintre Statele Unite și Ungaria, a declarat vineri un reprezentant al guvernului lui Joe Biden, acuzând această țară că optează pentru o abordare „polarizantă” și „politizată” a relațiilor bilaterale, scrie 7sur7

„Este important” să redresăm situația, „suntem îngrijorați de situația actuală”, a declarat presei de la Budapesta directorul Agenției Americane pentru Asistență pentru Dezvoltare (USAID) Samantha Power.

Ea este cel mai înalt oficial american care a efectuat o vizită oficială la Budapesta de la preluarea mandatului președintelui democrat Joe Biden în 2021. Power se întâlnește în timpul vizitei sale.cu miniștri, jurnaliști și lideri ai societății civile

„Abordarea politizată a guvernului ungar față de relația noastră este polarizantă, este sterilă și se bazează pe minciuni flagrante văzute în repetate rânduri”, a spus ea. Declarațiile sale vin la o săptămână după un schimb aprins între ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, și ambasadorul Statelor Unite la Budapesta.

„Mai mult respect”

David Pressman denunţase poziţia ambiguă a Ungariei cu privire la invazia rusă a Ucrainei, prim-ministrul naţionalist Viktor Orban oferind doar bani Kievului şi continuând să menţină legături strânse în domeniul energetic cu Moscova. „Nu este treaba lui să se amestece în afacerile noastre interne”, a reacționat ministrul, cerându-i lui David Pressman „mai mult respect”.

Aflat în funcție din septembrie, David Pressman, avocat specializat în drepturi fundamentale, avusese o sosire remarcabilă postând fotografii cu soțul și copiii lui pe rețelele de socializare. De atunci, el a fost atacat de presa pro-guvernamentală din țara central-europeană, acuzată de încălcarea drepturilor minorităților LGBT+. 

De la revenirea la putere a lui Viktor Orban în 2010, relațiile cu democrații americani au fost mereu tensionate, în timp ce premierul ungar este un susținător fervent al lui Donald Trump.

Alte stiri din Externe

Ultima oră