„Aderarea a Ucrainei la NATO ar fi un rezultat adecvat”, spune Henry Kissinger

17 Ian 2023
„Aderarea a Ucrainei la NATO ar fi un rezultat adecvat”, spune Henry Kissinger

Fostul ministru de externe al SUA, Henry Kissinger, a pledat marți pentru sprijinul continuu pentru Ucraina până la încheierea războiului și a spus că sprijină aderarea țării la NATO, scrie 7sur7.

„Înainte de acest război, m-am opus ca Ucraina să devină membră a NATO pentru că mă temeam că va provoca exact procesul pe care îl vedem acum”, a declarat el pentru Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția.

„Dar acum că acest proces a ajuns la acest nivel, o Ucraină neutră în aceste condiții nu ar mai avea sens”, a subliniat el prin videoconferință, adăugând că „aderarea Ucrainei la NATO ar fi un rezultat adecvat” odată ce conflictul va fi rezolvat.

Prevenirea războiului să „se transforme într-un război împotriva Rusiei”

Kissinger, în vârstă de 99 de ani, a cerut însă să se facă totul pentru a preveni ca războiul „să se transforme într-un război împotriva Rusiei” și să încerce să mențină un dialog cu Rusia pentru a-i oferi „oportunitatea de a intra în sistemul internațional” odată încheiată pacea.

El a mai spus că dorește să-și exprime admirația față de președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și „comportamentul eroic al poporului ucrainean”.

„Statele Unite au sprijinit rezistența ucraineană și ar trebui să continue acest sprijin și, dacă este necesar, să-l escaladeze militar până când se ajunge la o linie de încetare a focului sau se ajunge la un acord în cadrul discuțiilor preliminare”, a afirmat din nou cel care a fost secretar de stat american sub președintele Richard Nixon (1969-1974) și maestru al realpolitikului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră