FinancialTimes: Acțiunile producătorilor de vaccinuri Covid-19 s-au prabușit după ce Joe Biden a spus că „pandemia s-a încheiat”

20 Sep 2022
FinancialTimes: Acțiunile producătorilor de vaccinuri Covid-19 s-au prabușit după ce Joe Biden a spus că „pandemia s-a încheiat”

Principalii producători de vaccinuri au pierdut 10 miliarde de dolari din valoarea de piață pe fondul temerilor legate de creșterea dezinteresului publicului fata de pandemie, scrie Financial Times.

Investitorii au pierdut luni peste 10 miliarde de dolari din valoarea de piață a principalilor producători de vaccinuri Covid-19, după ce președintele american Joe Biden a declarat că „pandemia s-a încheiat”.

Acțiunile la Moderna, BioNTech și Novavax au scăzut cu până la 9%, în timp ce Pfizer, care are un portofoliu mult mai larg de produse, a scăzut cu până la 2% la începutul tranzacțiilor în New York. Indicele S&P 500 a rămas aproximativ neschimbat.

Analiștii au spus că vânzarea a reflectat îngrijorarea cu privire la cererea de vaccinuri Covid într-un moment de dezinteres tot mai mare al publicului și după mesajul liderilor din SUA și din alte părți care spun că faza de criză a pandemiei de coronavirus se apropie de sfârșit.

Într-un interviu cu 60 Minutes difuzat duminică seara, Biden a oferit o evaluare optimistă a luptei împotriva Covid. „Pandemia s-a terminat. Mai avem o problemă cu Covid. Încă lucrăm mult la asta . . . dar pandemia s-a terminat”, a spus el.

În iulie, administrația Biden și-a reînnoit desemnarea Covid ca o urgență de sănătate publică, dar mai mulți oficiali înalți au minimizat evaluările cu privire la amenințare. Săptămâna trecută, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că sfârșitul pandemiei este „în vizor”.

Evan Seigerman, analist la BMO Capital Markets, a declarat că scăderea acțiunilor vaccinurilor a fost probabil determinată de comentariile lui Biden, de îngrijorările cu privire la adoptarea de noi boostere Covid - care sunt menite să protejeze împotriva tulpinii inițiale și a subvariantelor Omicron BA.4 și BA.5 — precum și perspectivele macroeconomice.

SUA îi îndeamnă pe americani să se imunizeze cu noile vaccinuri „bivalente”, dar Seigerman a subliniat rapoartele recente care sugerează „dezvoltarea boosterelor Omicron [în SUA] este mai mică decât se anticipase”.

Analistul Jefferies Roger Song a spus că scăderea bruscă a acțiunilor producătorilor de vaccinuri a fost probabil determinată de remarcile președintelui, dar a adăugat că Covid-ul este încă o amenințare și că trebuie să fie reînnoită vigilența pe măsură ce se apropie iarna.

El a spus că vânzările din SUA de vaccinuri Covid – care au fost susținute de guverne care plătesc pentru un număr mare de injecții – ar începe să semene cu o piață mai tipică, cum ar fi vaccinurile împotriva gripei, care generează aproximativ 5 miliarde de dolari pe an.

Comentariile lui Biden au fost criticate de unii experți în sănătate, care au avertizat că administrația declară victoria prea devreme.

„Ceea ce s-a terminat este voința lui președintelui și a guvernului nostru de a merge înainte, cu o gândire magică asupra noilor vaccinuri bivalente”, a scris pe Twitter Eric Topol, fondatorul și directorul Institutului de cercetare Scripps.

Administrația Biden caută 22,4 miliarde de dolari de la Congres pentru a continua să răspundă la Covid. Numărul americanilor care mor din cauza unor boli legate de coronavirus este de aproximativ 400 pe zi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră