Acordul pentru minereuri nu va fi suficient pentru a convinge SUA să reia ajutorul militar pentru Ucraina

09 Mar 2025
Acordul pentru minereuri nu va fi suficient pentru a convinge SUA să reia ajutorul militar pentru Ucraina

Potrivit canalului american NBC News , care citează doi membri ai administrației americane, Donald Trump le-a spus în privat colaboratorilor săi că un acord privind exploatarea minereurilor ucrainene nu ar fi suficient pentru a reînvia ajutorul militar de la Washington și schimbul de informații.

În timp ce oficialii americani și ucraineni se pregătesc să se întâlnească în Arabia Saudită săptămâna aceasta, președintele Donald Trump le-a spus în mod privat asistenților că un acord pentru minereuri semnat între Washington și Kiev nu va fi suficient pentru a reporni ajutorul și distribuirea informațiilor cu țara devastată de război, potrivit unui oficial al administrației și al unui oficial american.

Trump dorește ca acordul, care ar oferi Statelor Unite o participație în resursele minerale ale Ucrainei, să fie semnat. Însă, potrivit oficialilor, el vrea, de asemenea, să vadă o schimbare în atitudinea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski față de negocierile de pace, inclusiv disponibilitatea de a face concesii, cum ar fi cedarea de teritorii către Rusia. De asemenea, Trump dorește ca Zelenski să facă pași către organizarea alegerilor în Ucraina și, posibil, să ia în considerare renunțarea la funcția de lider al țării, au declarat oficialii.

Alegerile din Ucraina au fost suspendate conform prevederii constituționale a țării privind legea marțială, care este în vigoare de la invazia Rusiei din 2022.

„Așa cum a demonstrat președintele Trump citind mesajul președintelui Zelenski în cadrul ședinței comune, ucrainenii au făcut progrese pozitive. Având în vedere întâlnirile din Arabia Saudită de săptămâna viitoare, așteptăm cu interes să auzim despre noi evoluții pozitive, care, sperăm, vor duce în cele din urmă la încheierea acestui război brutal și a vărsării de sânge”, a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, atunci când a fost întrebat despre cerințele lui Trump.

Rusia a intensificat atacurile asupra Ucrainei în urma întreruperii partajarii echipamentelor și a informațiilor SUA în această săptămână, vineri fiind una dintre zilele cele mai mortale pentru civili din acest an, potrivit Misiunii Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina. Cele mai multe victime au avut loc în regiunea Doneţk, pe teritoriul controlat de Ucraina. Numărul victimelor a fost mai mare până acum în 2025 decât în ​​2024, a spus agenția de monitorizare.

SUA nu au niciun indiciu că pauza în partajarea informațiilor a avut un impact direct asupra atacurilor rusești, potrivit oficialului american și oficial al administrației. Ei au spus că aceste atacuri mari au fost probabil planificate înainte ca informațiile și ajutorul să se oprească.

Republicanii din Congres fac presiuni asupra Casei Albe pentru a reporni atât ajutorul, cât și informațiile, iar cei doi oficiali au declarat că sunt optimiști că fluxul de arme și echipamente și schimbul de informații ar putea fi restabilit încă de săptămâna viitoare, mai ales după ce Zelensky a declarat că Ucraina este „gata să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil”. Președintele ucrainean a mai spus că el și echipa sa „sunt pregătiți să lucreze sub conducerea puternică a președintelui Trump pentru a obține o pace care să dureze”.

Oficialii au spus că SUA încă împărtășește informații defensive cu Ucraina – adică informații care ajută la autoapărarea Ucrainei împotriva atacurilor – explicând că au încă datoria de a avertiza. Dar nu furnizează informații de țintire împotriva țintelor rusești. Aceasta înseamnă că SUA pot avertiza Ucraina atunci când informațiile arată că rușii pregătesc un atac, dar nu mai pot furniza coordonatele de țintire pentru ca Ucraina să lovească prima.

SUA au furnizat Ucrainei informații de țintire, imagini prin satelit și informații despre semnale în majoritatea ultimilor trei ani. Aliații europeni lucrează acum pentru a elimina unele dintre lacune, dar lipsa informațiilor americane are deja un impact zilnic asupra Ucrainei, potrivit unui oficial occidental.

„Fiecare zi dăunează Ucrainei și fiecare zi oferă Rusiei o poziție mai favorabilă”, a spus oficialul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră