Acordul agricol dintre Uniunea Europeană și Ucraina, cel mai probabil, nu va fi prelungit la timp – Comisia Europeană ia în calcul „măsuri tranzitorii”, scrie Le Monde
Cu doar o lună înainte de expirarea acordului agricol cu Ucraina, negocierile bat pasul pe loc, iar Comisia Europeană a anunțat miercuri că are în vedere adoptarea unor „măsuri tranzitorii”. Pentru a sprijini Kievul în fața invaziei ruse, Uniunea Europeană a eliminat din 2022 taxele vamale pentru anumite produse agricole ucrainene. De atunci, agricultorii europeni protestează în mod regulat împotriva concurenței ucrainene, pe care o consideră neloială
Pentru a răspunde acestor nemulțumiri, Bruxelles-ul a prelungit măsura în 2024 pentru încă un an, dar cu restricții suplimentare: a fost introdus un plafon maxim pentru unele produse exceptate de la taxe, precum carnea de pasăre, ouăle, zahărul sau porumbul. Acest acord urmează să expire pe 5 iunie. Kievul dorește prelungirea sa în forma actuală, în timp ce Uniunea Europeană propune cote reduse și un acord pe termen mai lung.
Potrivit unei surse apropiate negocierilor, citată de Agenția France-Presse, o reuniune tehnică a avut loc pe 2 mai, dar fără progrese semnificative. Iar calendarul nu permite încheierea unui nou acord până la începutul lunii iunie. În așteptarea unui compromis, ar urma să fie puse în aplicare măsuri tranzitorii. Întrebat de presă, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olof Gill, a recunoscut că există „constrângeri de timp; de aceea luăm în considerare și posibile măsuri tranzitorii în cazul în care negocierile nu se vor finaliza”, a declarat acesta. „Lucrurile sunt gata când sunt gata. Trebuie să ne consultăm și cu statele membre (...). Aceste procese nu se pot desfășura întotdeauna atât de rapid pe cât ne-am dori”, a adăugat el.
La rândul său, principala organizație de lobby agricol din UE, Copa-Cogeca, a criticat marți „liberalizarea comerțului cu Ucraina” și „impactul negativ semnificativ asupra mai multor sectoare agricole”, precum cerealele, zahărul, carnea de pasăre, ouăle, etanolul și mierea. „Cerem, așadar, un acord de asociere revizuit, care să stabilească contingente tarifare similare cu cele de dinainte de război”, a transmis organizația.