"Acesta este doar începutul", spune consilierul lui Zelensky

08 Oct 2022
"Acesta este doar începutul", spune consilierul lui Zelensky

Podul Kerci care leagă Crimeea de Rusia a fost cuprins de flăcări și s-a prăbușit parțial după explozie. Explozia a incendiat un tren care transporta rezervoare de benzină, iar o parte din șinele rutiere s-a prăbușit. Inaugurat de Vladimir Putin în 2018, Podul Crimeei care traversează strâmtoarea Kerci este unul dintre simbolurile anexării de către ruși a acestui teritoriu în 2014, scrie Le Figaro.

Dacă ucrainenii nu au revendicat încă atacul, pe de altă parte, l-au primit cu entuziasm:

Acesta este începutul. Tot ceea ce a fost construit ilegal trebuie distrus, tot ce a fost furat trebuie returnat Ucrainei ”, a scris, de exemplu, consilierul lui Zelensky, Mykhaïlo Podoliak, pe Twitter. 

El declarase deja, pe 17 august 2022: „ Acest pod este o structură ilegală și Ucraina nu a dat permisiunea de construire. Dăunează ecologiei peninsulei și, prin urmare, trebuie demontat. Indiferent cum: voluntar sau nu .

 Un oficial al ocupației ruse din regiunea ucraineană Herson, vecină cu Crimeea, Kirill Stremoussov, a publicat pe contul său Telegram o supraveghere video a podului care arată o explozie violentă. Potrivit acestuia, reparațiile ar putea dura „două luni”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Vladimir Putin a ordonat formarea unei comisii guvernamentale care să stabilească faptele. Șeful Adunării Crimeei, parlamentul regional instalat de Rusia, Vladimir Konstantinov a denunțat o lovitură de stat a „vandalilor ucraineni”.

Inaugurat de Vladimir Putin în 2018, Podul Crimeei care traversează strâmtoarea Kerci este unul dintre simbolurile anexării de către ruși a acestui teritoriu în 2014. Este cel mai lung pod din Europa: 19 kilometri. Construit cu cheltuieli mari la ordinul lui Vladimir Putin, podul este folosit în special pentru transportul echipamentelor militare rusești pentru armata rusă care luptă în Ucraina. Crimeea a fost folosită ca bază logistică din spate de către armata rusă încă de la începutul invaziei Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră