Cu portbagajul mașinii ei plin până la refuz cu cuști pentru animale de companie, Iulia străbate regiunea Donețk, devastată de conflict, din estul Ucrainei pentru a ridica pisici și câini abandonați de proprietarii care au fugit de război. Ea speră să le găsească noi case în Rusia, scrie Reuters.
Autoproclamata Republică Populară Donețk, o regiune separatistă susținută de Rusia, a anunțat evacuarea rezidenților săi în sud-estul Rusiei din cauza bombardamentelor sporite cu câteva zile înainte ca Moscova să trimită trupe în Ucraina pe 24 februarie, în ceea ce a numit o „operație militară specială”.
Abandoned in east Ukraine, cats and dogs look for new homes in Russia– With the trunk of her car filled to the brim with pet carriers, Yulia drives across the conflict... Trending: #wednesdaythought https://t.co/GZOiZN7uQ6
— sawanswers (@sawanswers) April 13, 2022
În timp ce rezidenții s-au grăbit să fugă, multe animale de companie au fost lăsate în voia lor.
Iulia din Donețk, a făcut deja nouă călătorii la granița cu Rusia, transportând până la 18 animale de companie de fiecare dată. Acolo, ea predă pisicile și câinii abandonați voluntarilor ruși, care apoi îi conduc la Moscova, la aproximativ 900 de kilometri (560 de mile) spre nord.
Voluntari conduși de Irina Marchenko, proprietara unui magazin de animale de companie din Moscova, s-au reunit de pe ambele părți ale graniței pentru a aduce pisicile și câinii abandonați din Donețk în noi case din Rusia.
Yulia a spus că s-a simțit obligată să ajute, chiar dacă asta însemna să conducă ore în șir prin punctele de control cu pisici care se comportau prost și cățeluși scârțâind ca pasageri în Lada ei verde închis.
„Voluntarii au grijă de atât de multe animale de companie în acest moment”, a spus Yulia în timp ce mângâia o pisică tigrată. „În Donețk nu știm unde le putem găsi case, deoarece o mulțime de oameni pleacă”.
Rusia a recunoscut teritoriile separatiste din Donețk și Lugansk ca state independente, deși restul lumii le consideră parte a Ucrainei. Separațiștii susținuți de ruși din aceste două regiuni luptă cu forțele ucrainene din 2014.
Forțele ucrainene au rezistat ferm la intervenția militară a Rusiei, iar Occidentul a impus sancțiuni ample Rusiei în efortul de a o forța să-și retragă forțele.
Marchenko, creierul operațiunii de salvare, s-a conectat pentru prima dată cu locuitorii Donețk prin intermediul rețelelor sociale, oferindu-le să-și găzduiască temporar pisicile și câinii sau să le găsească noi case în capitala Rusiei.
„Când m-am trezit pe 24 februarie, am înțeles că multe animale vor ajunge pe stradă, că oamenii nu vor putea să le aducă cu ele”, a spus moscovitul în vârstă de 36 de ani.
„Am vrut în primul rând să salvăm animalele care au fost abandonate, cele care nu au fost niciodată pe străzi și nu ar supraviețui acolo”.