A supraviețuit celor 2 operații pe cord, dar a rămas captiv în înghețurile de pe Himalaya

03 Ian 2023
A supraviețuit celor 2 operații pe cord, dar a rămas captiv în înghețurile de pe Himalaya

Un aventurier hotărât din Dubai, care și-a revenit în urma a două operațiuni majore pe inimă, a depășit din nou adversitatea după ce s-a luptat cu temperaturile mult sub nivelul înghețului și a vânturilor puternice într-o ascensiune epică de 5.000 de metri în Himalaya.

Shadi Joweihan, în vârstă de 49 de ani, a fost forțat să solicite salvarea cu elicopterul, deoarece viteza vântului a atins peste 70 km/h într-una dintre cele mai reci ierni nepaleze din ultimii ani, conform thenational.com.

Australianul rezistent, care a numit Dubaiul acasă timp de 28 de ani, nu a reușit să-și atingă obiectivul de a atinge vârful de 6.119 de metri al Lobuche East, în regiunea Khumbu. Dar și-a îndeplinit misiunea de a le arăta oamenilor că pot continua să trăiască viața din plin, chiar dacă se confruntă cu eșecuri pe parcurs.

Joweihan a fost diagnosticat cu o valvă cardiacă defectă în 2012. S-a întors la Sydney pentru o operație pe cord deschis în 2014 și a avut o procedură de urmărire doi ani mai târziu pentru a-i permite să-și mențină stilul de viață activ.

Expediția de două săptămâni care a părăsit Dubaiul spre Himalaya pe 14 decembrie s-a încheiat prematur din cauza condițiilor de alpinism perfide, care i-au forțat pe mulți alți alpiniști experimentați să abandoneze și ei speranțele de a ajunge la vârf.

Joweihan, care urmează să se întoarcă în Emiratele Arabe Unite a spus că este bucuros să se întoarcă la familia sa. „Echipa a spus că a fost cel mai rece an pe care l-au avut de ceva timp, cu viteze ale vântului de 70 km/h ridicându-ne corturile de pe pământ de unde am fost salvați”, a spus el.

„Trebuia să coborâm, dar am avut rău de înălțime și se întuneca repede, așa că a trebuit să campăm. Elicopterul nostru nu a putut veni pe uscat pentru a ne scoate, așa că trebuie să folosim o altă companie specializată de salvare pentru a ne duce la Lukla și la aeroportul de acolo. Au fost o mulțime de alți alpiniști cu experiență care, de asemenea, nu au reușit să ajungă la vârf și au fost forțați să plece din cauza vremii extreme.”

Din cauza nivelului său scăzut de saturație în oxigen și a stării sale cardiace anterioare, a fost luată decizia de a întrerupe expediția și de a se întoarce acasă.

Cu toate acestea, au fost multe de care să ne mândrim, deoarece echipa a afișat steaguri australiene și Emiratele Arabe Unite la 5.400 km deasupra solului. Este un punct mai înalt decât tabăra de bază Muntele Everest, la 5.364 de metri, precum și vârfurile Mont Blanc - 4.809 metri - și Matterhorn din Elveția, la 4.478 metri.

Joweihan speră că povestea sa va încuraja mai mulți oameni să se supună unor investigații pentru afecțiuni cardiace ascunse și să inspire pacienții cardiaci în recuperare să ducă o viață normală și activă după operație.

„Din cauza problemelor cu inima am fost pus pe oxigen”, a spus el. „Am crezut că se va întâmpla cel mai rău și am înregistrat un videoclip pentru fetița mea. Lucrul înfricoșător a fost că era foarte îndepărtat, aveam un semnal telefonic, dar nu tot timpul. Dacă un elicopter de salvare nu ne putea găsi, nu puteau face nimic. Numai experiența a stabilit noi culmi pentru mine. Experimentam cu corpul meu pentru a vedea ce este posibil. A existat un element de risc, dar trebuia să fie un mesaj puternic care să arate ce este posibil. Sperăm că va încuraja mai mulți oameni să-și verifice inimile. Am trecut prin asta și îmi trăiesc viața. Nu am nici un regret."

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră