A murit fosta secretară a ministrului nazist al Propagandei, Goebbels. Avea 106 ani! (VIDEO)

30 Ian 2017 | scris de Istvan Deak
A murit fosta secretară a ministrului nazist al Propagandei, Goebbels. Avea 106 ani! (VIDEO)

Brunhilde Pomsel, fosta secretară a ministrului pentru Propagandă în Germania nazistă, Joseph Goebbels, a încetat din viaţă la vârsta de 106 ani.

Munca ei a adus-o în contact apropiat cu Goebbels, unul dintre cei mai mari criminali de război ai secolului XX.  Sarcinile sale mergeau de la compilarea de cifre privind soldații germani uciși în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, la exagerea intenționată a numărului femeilor germane violate de Armata Roșie.

Într-un recent documentar, intitulat "O viaţă germană", ea a declarat că nu a ştiut nimic despre uciderea a şase milioane de evrei în timpul Holocaustului. Filmul a fost difuzat în 2016.

 

Brunhilde Pomsel a spus că nu simte nici o vină – „în cazul în care nu acuzi întreaga populaţie germană” - pentru ceea ce s-a întâmplat în perioada nazistă. „Cei care astăzi spun că s-ar fi opus naziștilor – cred că sunt sinceri când zic asta – dar, credeți-mă, majoritatea dintre ei nu ar fi făcut-o (...) Știu că astăzi nimeni nu ne crede – toată lumea crede că noi știam totul. Nu știam nimic, totul era ținut secret”, a spus ea pentru The Guardian.

Deşi a pretins că a fost întotdeauna apolitică, Pomsel, născută în ianuarie 1911, a intrat în partidul nazist când acesta a preluat puterea, în 1933, cu scopul de a obţine o slujbă guvernamentală la postul naţional german de radio.

Ea l-a descris pe Goebbels ca fiind un bărbat „scund, dar prezentabil”, „gentleman”, care purta costume din „stofă frumoasă”. Era întotdeauna puțin bronzat și „cu siguranță își făcea manichira în fiecare zi”., însă arogant. Ce spunea ea despre Goebbels? Că atât el cât și soția lui erau „drăguți” cu ea. Mai ales când apartamentul în care locuia cu părinții ei a fost bombardat: i-au oferit un costum pe care îl consideră cel mai șic lucru pe care l-a purtat.

Brunhilde Pomsel a mai declarat că a fost o simplă secretară şi a ştiut puţine lucruri despre acţiunile brutale ale naziştilor în timpul Holocaustului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră