A murit jurnalista britanică care a relatat despre rebeliunea legionară

11 Ian 2017 | scris de Gheorghe Voicu
A murit jurnalista  britanică care a relatat despre rebeliunea legionară

A murit Clare Hollinworth ,faimoasa jurnalista britanica,cea care a anunţat că Germania se pregăteşte să atace Polonia-aşa a început al doilea război mondial. Clare avea 105 de ani şi a fost un cronicar devotat al secolului 20.

În 1939 se întorcea din Germania în Polonia într-o maşină împrumutată de la consulul general englez de la Varşovia cînd la un punct de control de la graniţă a observat o pînză uriaşă care acoperea vederea într-o vale alăturată.

Tocmai atunci, o pală de vînt puternică a dărîmat pînza suspendată de nişte stîlpi şi Clare a constat cu stupoare că jos se afla mai multe divizii de tancuri. Cum Polonia se află la cîteva sute de metri iar Hitler ameninţase din nou Varşovia cu invazia, Clare a tras concluzia că în cîteva zile începe războiul.

Drept care a trimis ziarului său Daily Telegraph o corespondenţă în care anunţa iminenţa atacului nazist. Ceea ce peste două zile s-a şi întîmplat.

Aşa a început al doilea război mondial.

În 1940 este trimisă la Bucureşti. Relatează despre abdicarea regelui Carol al II-lea, guvernarea şi rebeliunea legionară.

Cum corespondenţele sale iritau pe toată lumea autorităţile decid  să o aresteze. Poliţia merge  la locuinţa sa din Piaţa Rosetti iar Clare,pentru a cîştiga timp,s-a dezbrăcat în pielea goală şi a ieşit în faţa celor veniţi să o arestezeŞ

Domnilor,îmi acordaţi puţin timp pentru a mă îmbrăca?

Clare a sunat la Legaţia britanica cerînd ajutor. A tras de timp pînă cînd a sosit un oficial care uzînd de calitatea sa de diplomat a reuşit să o salveze ducând-o la ambasadă...înfăşurată doar într-o pătură.

Un an mai tîrziu domnişoara Hollynworth se află în Egipt de unde realatează despre trupele britanice conduse de generalul Montgomery. Cum Monty nu agrea prezenţa femeilor în prima linie dă ordin,dupa bătălia de la Tripoli, ca jurnalista să fie trimisă la Cairo.

Clare refuză şi pleacă la Alger acolo unde se aflau americanii-iar Eisenhover a salutat prezenţa unei femei care relatează despre operaţiunile de război.

În 1951 Hollynworth este corespondenţă la Paris. Relatează apoi despre războiul din Algeria-1954-1962- şi scapă din mai multe atentate ale OAS.

În 1963 este prima care anunţă dispariţia lui Kim Philby faimosul spion al URSS. Clare scrie că Philby a plecat la Moscova prin Beirut, Londra dezminte dar în final acceptă fuga spionului.

Şi Clare a dat din nou o ştire exactă.

Apoi pleacă în Vietnam acolo unde începuse războiul iar în 1970 devine corespondent la Beijing.

Relatează despre China tulbure a acelor ani şi realizează interviuri cu Ciu En Lai şi Jiang Quing,soţia lui Mao Ze Dong.

Uimitor dar în vara lui 1989 asistă,de la balconul de la etajul cinci al hotelului Peking, la tragedia studenţilor din Piaţa Tienanmen.

În 1990,la 79 de ani vrea să plece în Kuveit pentru a participa la Războiul din Golf dar i se refuză acreditarea-era prea în vârstă.

Multă lume s-a mirat:cum,a avut loc un eveniment istoric fără ca doamna Clare să se afle acolo ?

În ultimii 40 de ani Clare Hollynworth a trăit la Hong-Kong-a decis să rămînă şi după retrocedarea oraşului către China.

Avea obiceiul să doarmă cu ghetele sub pat-dacă se întîmplă ceva şi trebuie să plece ?

O viaţă uimitoare iar Claire Hollynworth a fost un martor inspirat şi corect al tumultuosului secol XX. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră