Cercetători de la Universitatea suedeză de științe agricole au creat un orez modificat genetic, foarte hrănitor și cu slabă emisie de metan, se arată într-un articol din revista britanică Nature, care îl prezintă ca pe un progres în materie de nutriție și protecție a mediului. Creat de Chuanxin Sun și colegii săi de la universitatea menționată, SUSIBA2 a fost obținut prin modificarea orezului cu ajutorul unei gene de orz. ”Planta a fost testată și cultivată în China trei ani”, scrie 7sur7.be.
Astfel modificat, orezul are particularitatea că stochează zaharurile produse prin fotosinteză mai degrabă în tije și semințe decât în rădăcini. Prin urmare se obține un orez cu conținut ridicat de amidon și zahăr complex.
Această descoperire este în deplină concordanță cu noile cerințe ale agriculturii: reducerea amprentei asupra mediului, odată cu creșterea producției cu 70% până în 2050 pentru a răspunde nevoilor tot mai mari ale populației globului.
Potrivit articolului, cultura orezului este una dintre sursele emisiilor de gaze cu efect de seră, aflate la originea încălzirii climatice. Ea emite în principal metan (40% dintre emisii) și oxid de azot (50%), gaze care au o putere de încălzire de 30 și, respectiv, 300 de ori mai mare decât CO2. Orezăriile sunt responsabile de aproape 17% din emisiile mondiale de metan, se arată în articol. ”SUSIBA2 este primul orez cu emisie slabă de metan și ar putea oferi o soluție durabilă acestei probleme”, explică cercetătorii. (I.D)