Multe tari europene cartecs,nu numai pe la colturi, si acuza Germania ca pune interesele sale mai presus de cele ale comunitatii UE.
Drept care noua tari cer intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene discutarea acestui acord la viitoarea intalnire a liderilor din statele Ue si implicit anularea acestui proiect unilateral al Germaniei. Iata care sunt cele noua state:
Polonia, Slovacia, Grecia,Cehia, Ungaria, Romania, Estonia, Letonia si Litituania.
Initial, Bulgaria anuntase ca va semna acest apel catre Donald Tusk,presedintele CE, dar apoi s-a retras-probabil presiunea rusa.
Interesant este ca si Romania se opune acestui proiect , o pozitie neasteptata care contravine pozitiei de “copil ascultator”.
Mai trebuie remarcat ca SUA se opun acestui proiect observand ca in aceasta varianta Ucraina se sufoca prin pierderea a 2 miliarde de euro anual in urma reducerii tranzitului de gaze de pe teritoriul sau.
In replica, atat Germania cat si Juncher,seful Comisiei Europene, apreciaza ca aici este vorba doar de o problema comerciala si nu una politica, asa cum o vad cele noua state.
E a doua confruntare fatisa a unor state europene cu Germania, prima fiind cea referitoare asupra cotelor obligatorii de refugiati.