A decedat ultimul astronaut al echipei Apollo 7, prima misiunea spațială NASA ”aproape perfectă”

04 Ian 2023
A decedat ultimul astronaut al echipei Apollo 7, prima misiunea spațială NASA ”aproape perfectă”

Walter Cunningham, ultimul astronaut supraviețuitor din prima misiune spațială cu echipaj de succes din programul Apollo al NASA, a murit. Avea 90 de ani.

Un purtător de cuvânt al NASA, Bob Jacobs, a confirmat moartea lui Cunningham, dar nu a oferit imediat detalii suplimentare. Soția lui Cunningham, Dot Cunningham, a declarat că acesta a murit marți, dar nu a spus unde și nici nu a furnizat cauza morții, anunță The Guardian.

Cunningham a fost unul dintre cei trei astronauți aflați la bordul misiunii Apollo 7 din 1968, un zbor de 11 zile care a transmis transmisii în direct în timp ce orbita Pământul, deschizând calea pentru aterizarea pe Lună mai puțin de un an mai târziu.

Cunningham, pe atunci civil, a zburat în misiune alături de căpitanul marinei americane Walter M Schirra și Donn F Eisele, un major al forțelor aeriene americane. Cunningham a fost pilotul modulului lunar al zborului spațial, care a fost lansat de la stația forțelor aeriene Cape Kennedy din Florida pe 11 octombrie și s-a împrăștiat în Atlanticul de la sud de Bermude.

Nasa a spus că cei trei, Cunningham, Eisele și Schirra, au zburat într-o misiune aproape perfectă. Navele lor spațiale au funcționat atât de bine încât agenția a trimis următorul echipaj, în timpul misiunii Apollo 8, să orbiteze luna, ca un preludiu al aterizării pe Lună a lui Apollo 11 în iulie 1969.

Astronauții Apollo 7 au câștigat un premiu Emmy special pentru reportajele lor zilnice de televiziune de pe orbită, timp în care făceau pe clownii, trimiteau semne pline de umor și i-au educat pe pământeni despre zborurile în spațiu.

A fost prima misiune spațială cu echipaj a NASA de la moartea celor trei astronauți ai Apollo 1 într-un incendiu la rampa de lansare, pe 27 ianuarie 1967.

Cunningham și-a amintit de misiunea Apollo 7 în timpul unui eveniment din 2017 la Centrul Spațial Kennedy, spunând că „ne-a permis să depășim toate obstacolele pe care le-am avut după incendiul Apollo 1 și a devenit cel mai lung și cel mai de succes zbor de testare al oricărei mașini zburătoare”.

Cunningham s-a născut în Creston, Iowa, și a urmat liceul în California înainte de a se înrola în marina în 1951 și de a servi ca pilot de corp maritim în Coreea, potrivit NASA.

El a obținut diplome de licență și master în fizică de la Universitatea din California, Los Angeles, unde a făcut și studii doctorale și a lucrat ca om de știință pentru Rand Corporation înainte de a se alătura Nasa.

Într-un interviu cu un an înainte de moartea sa, Cunningham și-a amintit că a crescut sărac și a visat la avioane zburătoare, nu la nave spațiale.

„Niciodată nu am știut că există astronauți când eram copil”, a spus Cunningham pentru Spokesman-Review.

După cariera sa la NASA, Cunningham a lucrat în inginerie, afaceri și investiții și a devenit vorbitor public și gazdă radio. A scris un memoriu despre cariera și timpul său ca astronaut, The All-American Boys.

Deși Cunningham nu a mai activat niciodată într-o altă misiune spațială, el a rămas un susținător al explorării spațiului. El a spus pentru ziarul Spokane, Washington, anul trecut: „Cred că oamenii trebuie să continue să se extindă și să depășească nivelurile la care supraviețuiesc în spațiu”.

Cunningham i-au supraviețuit soția, sora lui Cathy Cunningham și copiii săi Brian și Kimberly.

Alte stiri din Externe

Ultima oră