OINA - expoziție de fotografie analogică la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

10 Oct 2017 | scris de Luminita Ciobanu
OINA - expoziție de fotografie analogică la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român deschide miercuri, 11 octombrie 2017, orele 18:00, la Sala Acvariu, o  expoziție de fotografie analogică: OINA.

Proiectul Oina, realizat de Bogdan Boghițoi și Sorin Vidis, investighează unde și cum subzistă astăzi practica oinei, cu atât mai mult cu cât, după 1989, pentru majoritatea românilor aceasta a ajuns să fie un simplu cuvânt ori o sumară descriere stereotipă în ceea ce priveşte sintagma „sportul național”, uitată, undeva, în dicționarul mental al celor care au în minte adevăratul înţeles al cuvântului.

Oina reprezintă o tradiție, un bun cultural specific, iniţial, României rurale, iar de la sfârșitul secolului XIX, când s-a încercat aducerea sa în circuitul obișnuit al celorlalte sporturi, a fost adoptat şi de lumea urbană. De la simplul joc între cetele de copii, până la punctarea unor momente rituale importante, oina era ferm întrețesută în trama culturala românească.

Cât anume din ceea ce, odinioară, era un fenomen viguros mai rezistă în România de astăzi, afectată de migrație și de depopularea satelor, care golește ulițele de copii, de destructurarea modurilor tradiționale de agregare socială și de nivelarea culturala a unei lumi unde televiziunea, internetul și banii nu au mai lăsat niciun colț neatins? „Am găsit înainte de toate o lume de pasionați, care joacă oina cu acea plăcere care constituie spiritul sportiv autentic. E un spirit nefalsificat de interesele materiale disproporționate care fac, de exemplu, fotbalul sau alte sporturi «mari» adesea mai puțin simpatice. Am găsit o Federație de Oină care, dincolo de menținerea unui calendar competițional, încearcă o înscriere a oinei în practicile de consum sportiv de acum. Am găsit un număr de localități unde oina este încă un fenomen viu și chiar o pasiune locală aprinsă. Am găsit un număr de profesori de educație fizică încercând să mențină oina vie în pofida lipsei de mijloace. Am găsit copii cu un entuziasm debordant pentru oina, iar lista ar putea continua. Toate acestea conturează o lume, un mic univers cultural, pe care am încercat să-l surprindem cu mijloacele vizuale ale fotoreportajului. La începutul acestui an a ieșit din tipar albumul fotografic Oina, într-un tiraj redus de 200 de bucăți, disponibil pe web-siteul proiectului:http://oina-project.ro; https://www.facebook.com/oinaproject/”, explică organizatorii.

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Acvariu până la 25 octombrie 2017, zilnic între orele 10:00 și 18:00, iar intrarea este liberă.

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră