“Agatul – cristale şi bijuterii”, expoziţie la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava

24 Oct 2017 | scris de Luminita Ciobanu
“Agatul – cristale şi bijuterii”, expoziţie la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava

O incursiune în lumea pietrelor fine, preţioase, într-o varietate de forme, de la piatra brută la bijuterie, toate acestea pot fi admirate în cadrul expoziţiei “Mineralia”, în perioada 3-5 noiembrie 2017, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava.

Ȋntre pietrele folosite în podoabe, bijuterii sau ornamente, agatul ocupă un loc special. Este o piatră fascinantă prin infinitatea de modele, texturi și culori. Agatul a fost folosit din vechi timpuri. Ȋn Grecia Antică și în Imperiul Roman, a fost cea mai cunoscută piatră de podoabă, șlefuită sau sculptată în camee. Ȋn timpurile moderne, bijutierii Art Nouveau au fost cei care au redat măreția acestei pietre, folosind în mod special agatele viu colorate. Astăzi, agatul este montat în cele mai fanteziste bijuterii, iar bucățile mai mari, tăiate şi apoi șlefuite, sunt obiecte ornamentale deosebite.

Zone faimoase cu exploatări de agat au existat în Italia, Germania și India. Există depozite enorme în Brazilia, Uruguay, Mexic sau Madagascar. Cele mai cunoscute şi mai frumoase agate din România se găsesc în Munții Apuseni, la Brad și Techereu. Există numeroase tipuri de agat, recum cel cu benzi în culori distincte, dispuse concentric. Culorile depind de impuritățile existente. Fiind poros, agatul se poate colora cu pigmenți speciali; agatul dendritic - agat alb pur ce conține “peisaje” de incluziuni dendritice datorate oxizilor de mangan; agatul mușchiform – numele datorat incluziunilor verzui cu aspectul mușchilor de copac în interiorul agatului transparent; agatul de foc – culori incandescente puternice datorate difracției luminii în agatul cu oxizi de fier.

Coordonatorii expoziţiei sunt  Angela Anea, muzeograf geolog, şi Andrei Gorduza, geolog.

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră