Exista fotoreporteri care fotografiaza cu mana. Exista fotoreporteri care fotografiaza cu ochiul. Fotoreporterii Jurnalului National fotografiaza cu sufletul. Si cu mintea. Imaginile surprinse de ei par de multe ori ireale tocmai din aceste motive.
Nu stii niciodata daca imaginile fotografiate de ei au sufletul lor sau e sufletul fotoreporterilor pus acolo. Sau poate ca e vorba de un amestec ciudat de suflete, sufletul lor suprapus peste sufletul fotografiei. Expozitia foto deschisa publicului astazi la Teatrul National sta marturie celor scrise de mine aici. Nu de putine ori o sa spuneti ca imaginile sunt ireale, ca nu pot fi adevarate. Aceasta este arta fotoreporterilor de la Jurnalul National, arta sufletelor de fotografi, arta sufletelor de fotografie, arta sufletelor!
Cred ca in acesti ultimi ani am dat prea multa importanta cuvintelor in dauna imaginilor. Declaratiile, cuvintele urate, expresiile tari au tinut capul de afis al tranzitiei noastre. Imaginea a fost abandonata, ca nefiind suficient de agresiva pentru a ataca ochii cititorului, ai privitorului. Sigur, au existat in ziare si la televiziuni imagini violente, cu fel si fel de victime, dar nu acestea sunt imaginile care ne intereseaza, acestea sunt imaginile comerciale care sa vanda si sa se vanda. Vorbesc de imaginile amintite la inceputul articolului, de imaginile care nu depind neaparat de un eveniment anume, de imagini care pot constitui oricand un tablou al intamplarilor noastre. Cea mai buna echipa de fotoreporteri din Romania va infatiseaza o Romanie vie si adevarata, Romania reala si profunda pe care n-o vedeti nici la televizor si nici in alta parte. E de fapt Romania pe care n-o mai vedeti nicaieri! Anul acesta - "Anul Jurnalului National" - a fost anul in care fotoreporterii de la ziarul nostru au redescoperit Romania pentru dumneavoastra, cititorii nostri, as indrazni sa spun, iubitori de Romania. Frumusetea acestei expozitii nu sta numai in frumusetea fotografiilor! Puteti avea revelatia descoperirii sufletului Romaniei in ochii unei femei care tine in brate o punga cu oua, un ziar, o punga cu seminte si o tigara sau in orizonturile de tot felul, reale si ireale, orizonturile existentei noastre pana la urma.
Nu-mi ramane decat sa va invit la aceasta expozitie extraordinara cu rugamintea sa aveti grija de Romania pe care o s-o descoperiti acolo!