Reţete, reţete

16 Mar 2000
Reţete, reţete
La Editura “Sofia” a apărut cartea “Mâncăruri de post”. O carte care conţine reţete de post, multe dintre ele culese din mănăstirile româneşti. O apariţie editorială pe care o recomand cu mare căldură aleşilor, din întâmplare, ai neamului. Aş îndrăzni chiar să recomand câteva reţete guvernanţilor, parlamentarilor şi, de ce nu, preşedintelui şi suitei sale de la Cotroceni. “Postul este  înfrânarea pentru o vreme de la tot ceea ce îngreunează sufletul şi trupul în alergarea cea bună către Dumnezeu. Postul este mai întâi grijă pentru suflet, ca înfrânare de la orice prilej de păcat, ca întoarcere dinspre patimi şi slăbiciuni înspre lucrarea tuturor faptelor bune”. I-auziţi domnilor, ce ziceţi? Este, cred, exact ceea ce vă trebuie. Doamna Zoe, domnule preşedinte, nu ştiu în ce măsură călugărul Vasile a putut să vă  împărtăşească din “tainele” postului. De-asta mă simt nevoit să vă spun că în Postul Paştelui pe care tocmai îl parcurgem nu trebuie să mâncaţi, să mâncăm carne, ouă, brânză, peşte, vin şI ulei. Cu deosebită evlavie se cuvine,  domnule Dorin Marian, să postţi prima şi ultima săptămână din Postul Mare. Astfel, luni şi marţi, în prima săptămână, se mănâncă o dată pe zi seara pâine şi apă, domnule Răsvan Popescu. La fel în Săptămâna Patimilor, în afară de joi, când se mănâncă de două ori.  Vinerea şi Sâmbăta Mare este post desăvârşit. Bolnavii pot mânca bucate cu ulei şi să guste vin. Şi acum câteva reţete din această carte pentru aleşii noştri. Suitei prezidenţiale i-aş recomanda ciorba de urzici, ciorba de zarzavat acrită cu zeamă de varză şi salată de ceapă. Ca desert, am auzit că doamnei Zoe îi plac foarte tare dulciurile, sos de cacao, baclava sau gogoşi de post. Pentru guvernanţi, că sunt şi ei oameni, aş recomanda mămăliga de cartofi sau mămăliga pripită, borş de ştevie sau de lobodă, şi ca desert, în lipsa banilor de la FMI “negresă” sau dovleac copt. Pentru parlamentari: salată de frunze de bob sau salată de gogonele, dovlecei cu piper sau borş de hribi, şi, ca desert: plăcintă cu varză murată, “scutecele Domnului” sau prăjitură cu rahat. Poftă bună!

Alte stiri din Editorial

Ultima oră