Precizări şi vrăjeli

15 Feb 2001
 Precizări şi vrăjeli
Probabil că cititorii noştri îşi aduc aminte de articolele în care arătam că un simplu cetăţean, pe numele lui Dorin Marian, a avut parte de un “tratament”, la New York fiind, cum poate numai şeful statului poate avea. “Tratamentul” cu pricina a fost oferit de oficialităţile române de la New York, adică de Consulatul din metropola americană şi Misiunea de acolo. În urma acestor articole, am fost contactat telefonic de fostul meu coleg de la România Liberă, Eugen Şerbănescu, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ciorbea, astăzi consulul general al României la New York. Domnia sa încerca să se dezvinovăţească pentru nişte “acuzaţii” pe care eu nu i le-am adus. În urma acestor discuţii telefonice, am fost de acord să trimită nişte precizări legate de vizita lui Dorin Marian la New York, mai exact spus, nişte precizri la articolul meu pe această temă. Iată în rândurile care urmrează precizările domnului Eugen Şerbănescu:

“Domnule director,
Faţă de anumite afirmaţii apărute în editorialul de joi, 8 februarie, privitoare la înmânarea la New York a decoraţiilor de Stat cu care au fost distinse personalităţi politice, ştiinţifice, culturale din Statele Unite – se cuvin câteva precizări.
Decretele şi decoraţiile au fost aduse în Statele Unite la sfârşitul anului trecut, după ce lista celor distinşi apăruse în Monitorul Oficial. Înmânarea lor urma să se facă în cadrul unei ceremonii, la Washington, de către ministrul de externe, dar datorită programului, ceremonia nu a mai avut loc. S-a convenit ca, pentru cei deja contactaţi, acţiunea să aibă loc la New York, la sediul comun al Misiunii României la ONU şi Consulatul General – urmând să se orgnizeze şi alte asemenea ceremonii.
La festivitatea de marţi, 6 februarie, decoraţiile au fost înmânate de consulul general, reprezentantul autorităţii române pe relaţie bilaterală la New York, în prezenţa ambasadorului român la ONU, a fostului consilier prezidenţial, d-na profesor Zoe Petre, a invitaţilor şi ziariştilor. Dl Dorin Marian nu a fost prezent, nu a participat la această ceremonie, cu atât mai puţin nu avea cum să le <ofere> sau să le <împartă>. Repet, decoraţiile fuseseră decernate la Bucureşti, cu mult timp înainte.
Afirmaţia din editorial potrivit căreia consulul general <a avut o misiune specială în a-l primi, plimba şi ospăta pe Dorin Marian> este iarăşi neconformă în totalitate cu realitatea. Oficialii români de la New York nu au primit nici o misiune <specială> în acest sens. Consulul general nu i-a oferit dlui Dorin Marian servicii de protocol la aeroport. Însă, fără a fi organizat nici plimbări şi ospeţe, ei au acordat, în mod firesc, atenţia cuvenită celor doi foşti demnitari, cum s-a întâmplat şi în trecut, de fiecare dată când au fost solicitaţi de foşti sau actuali guvernanţi, oameni politici, personalităţi ştiinţifice, artistice, culturale, ziarişti”.
Dacă lucrurile stau aşa – Dorin Marian n-a fost prezent la ceremonia de înmânare a decoraţiilor – să ne spună domnul Eugen Şerbănescu ce căuta pe la New York fostul consilier prezidenţial. Care a fost cazat, aşa cum am scris anterior, în clădirea Misiunii, pe cheltuiala statului român. Da, domnule Şerbănescu, aţi avut o misiune specială, nespecială - nu e treaba mea în “a-l primi” (l-aţi primit la aeroport), “plimba” (v-aţi deplasat cu o întreagă suită la aeroport pentru a-l lua) şi “ospăta” (dvs. şi colegul de la Misiune aţi oferit o recepţie în cinstea sosirii domnului Dorin Marian). Cred că pe cititorii noştri, pe contribuabili adică, pe banii cărora staţi pe acolo, îi interesează în ce calitate a fost primit, plimbat, cazat şi ospătat Dorin Marian pe timpul şederii la New York. Restul, îmi cer iertare, e vrăjeală.
 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră