Agenda acestui sfârşit de săptămână va fi foarte încărcată cel puţin pentru două partide: PDSR are vineri, 19 ianuarie, Conferinţa Naţională, iar PNŢCD şi-a programat de vineri până duminică după-amiaza, Congresul partidului.
Cel puţin un punct comun vor avea pe ordinea de zi cele două partide, şi anume alegerea noii conduceri. Între cele două partide există însăşi o serie de diferenţe deloc neglijabile. În timp ce PDSR îşi alege un nou preşedinte din poziţia de partid aflat la guvernare şi al cărui candidat la Preşedinţie a ajuns şef al statului, în ograda PNŢCD e jale mare.
Ciolanul de ros nu s-a putut înălţa decât până la ştacheta preşedinţiei partidului. Fie vorba între noi, o asemenea demnitate nu e de ici, de colae, într-o formaţiune politică normală. Dar, nu este cazul PNŢCD. La ţărănişti, totul a mers anapoda de multă vreme încoace. În primul rând, vârstnicii partidului au moflăit în gingii puţina carne care mai rămăsese pe osul puterii. Mai apoi, prin preajmă, au răsărit niscaiva tineri plini de orgolii şi de nerăbdare. Care, sătui să tot stea la coadă, au laut ce-au putut din partid şi au plecat. Când să vină momentul instalării în frunte a unui trup viguros, sosiră alegerile şi bătrâneii partidului îşi aduseră aminte că trebuie să se instaleze din nou pe scauenle parlamentare. Lupte mari chiar şi acolo ca şi când locul era sigur, trebuia căutată doar poziţia în care să fie aşezat fotoliul parlmaentar. Aduceţi-vă aminte cum a dat-o la întors venerabilul Ion Diaconescu. Câteva săptămâni ne-a ţinutpe jar cu uite candidatura, nu e candidatura!
Despre dl Dorin Marian, nici nu mai vorbim! Strategia pe care a gândit-o pentru alegerile din 2000 a fost similară celei pentru pregătirea unui parastas. La olteni există un obicei ca la pomenire să se ia în calcul ce haine se dau, ce prosoape se împart, cine face coliva şi cine aprinde lumânările. La PNŢCD, diviziunea muncii a fost temeinic structurată: de haine s-a ocupat dl Mureşan, care elegant cum îl ştim a donat un costum Armani pentru o săptămână de campanie, prosoapele le-a ales însuşi dl Dorin Marian, vegheat îndeaproape de Emil Constantinescu, expert în aruncarea prosopului în curtea adversarilor, coliva a preparat-o dl Galbeni, iar lumânarea a aprins-o dl Diaconescu. Amin!