Anul acesta, când România a ratat participarea pentru că dezastrul de acasă, din bugete, i-a tăiat craca de sub picioare, a câştigat din nou cine trebuia.
Şi trebuia să câştige Ucraina, căci mesajul politic a fost cel care a contat.
Dacă până la un moment dat părea că nimic nu poate devansa Australia, care pe bună dreptate a primit premiul întâi al juriului pentru ”Sound of Silence”, interpretată de Dami Im, votul publicului a adus Ucraina pe locul întâi cu 534 de puncte.
Culmea este că am văzut cu toţii sâmbătă seara la Stockholm un spectacol muzical bun, poate cel mai bun din ultimii ani, cu multe melodii care ar fi putut câştiga lejer, cu un show modern, demn de acest secol, cu multă de tehnologie şi cheltuială pe măsură, cu umor şi invitaţi mai aparte decât până acum.
Gusturile nu se discută, iată, nici când este vorba despre muzică. Dar parcă amestecul politicului în acest concurs ajunge să ducă muzica în derizoriu.
Dar cine e câştigătoarea? Jamala, o tătăroaică din Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, care a câştigat concursul cu melodia „1944”, consacrată tragediei trăite de poporul său în timpul deportărilor staliniste.
Cântăreaţa este şi autorea melodiei inspirate din amintirile străbunicii sale, deportate din peninsulă în 1944, alături de aproape toţi ceilalţi tătari.
„Am vrut să compun o melodie despre străbunica mea Nazalkhan şi despre miile de tătari din Crimeea care nu s-au putut niciodată întoarce în Crimeea, despre anul care le-a schimbat vieţile pentru totdeauna”, a declarat Jamala.
„Parcă am văzut un război între Ucraina şi Rusia pe tabela scorurilor la Eurovision, în ultimele secunde”, comentează Deutsche Welle.
„Aveam nevoie de această melodie pentru a mă elibera de această durere şi de a aduce un omagiu miilor de tătari din Crimeea din care nu a mai rămas nimic, nici chiar fotografiile”, mărturiseşte cântăreaţa devenită un star de jazz în Ucraina.
Melodia începe cu o frază-şoc:”Vin în casele voastre ca să vă ucidă”, iar cântăreaţa explică presei că a vrut ca Occidentul să audă acest mesaj.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a salutat, duminică, incredibila victorie a cântăreţei. „O prestaţie şi o victorie incredibile! Întreaga Ucraină îţi spune un mare MULŢUMESC, Jamala”, a scris Poroşenko pe Twitter.
Abuzurile vizând tătarii au fost denunţate şi de ONU, şi de SUA şi de Parlamentul European. Eurovision a fost 100% corect politic.
Rusia, reprezentată de vedeta națională, Serghei Lazarov, a încheiat competiția pe locul al treilea, după un show cu adevărat impresionant din punctul de vedere al graficii scenice, comentează şi Deutsche Welle.
Australia, participantul special la Eurovision începând cu anul trecut, s-a clasat pe locul al doilea. Totuși, până în ultimele secunde înainte de aflarea rezultatului, peste 200 milioane de telespectatori și-au pus întrebarea ”Oare unde se va organiza Eurovision 2017, dacă Dami Im câștigă”, mai scrie dw.de.
E foarte posibil ca audiența din acest an să fi fost chiar mai mare la nivel global decât de obicei, având în vedere că organizatorii l-au adus pe Justin Timberlake în spectacolul transmis pentru prima dată și în Statele Unite.