Trăim vremuri fără precedent. Situaţia actuală provoacă nelinişte şi tot mai multe persoane apelează la terapie pentru că se confruntă cu stări de anxietate, incertitudine, sentimente de singurătate sau atacuri de panică.
Când oamenii ajung în cabinetul meu, îi invit să tragem aer în piept şi să facem un exerciţiu. Îi întreb care este primul gând care le trece prin minte atunci când vine vorba de pandemie. Când identificăm acest prim gând, ne dăm seama că deja am dezvoltat o emoţie. Dacă gândul este negativ, va rezulta în emoţii negative: frică, panică, teroare. Emoţiile negative nasc comportamente nesănătoase. Câteva exemple sunt: ruperea contactului cu lumea exterioară, o stare de permanentă panică, gânduri negre.
În această situaţie permitem fricii să pună stăpânire pe noi şi ne lăsăm controlaţi de emoţii.
Cum ar fi să încercăm să schimbăm conştient acest şir de acţiuni? Plecând de la gând, emoţie şi ajungând la comportament.
Invit oamenii să încerce un nou scenariu. Nu neaparat mai optimist. MAI REALIST. Plecând de la un gând sănătos precum: pandemia exista, însă nu ma confrunt singur cu ea. Pot trăi liniştit, atâta timp cât respect toate regulile impuse de prevenţie şi protecţie. Dacă contactez virusul, nu înseamnă că voi face neapărat o formă gravă. În acelaşi timp, emoţia care se creează este una mai blândă, mai ancorată în realitate, fără a catastrofa dimensiunea situaţiei. În consecinţă, comportamentul meu va fi unul mai relaxat: ies afară, dar am mereu grijă să port mască şi să păstrez distanţa. Nu mă îndepărtez total de prieteni şi familie, le propun să ieşim la o plimbare în parc, pastrând regulile. Şi tot aşa mai departe. Scenarii mai blânde.
În acest scenariu, observăm cum noi avem control asupra gândurilor noastre şi nu ne lăsăm controlaţi de emoţii.
Este important să înţelegem că nu realitatea ne impactează profund. Ci felul în care noi ne raportăm la ea şi cum ne-o configurăm. Traiul în frică permanentă nu este o variantă fiabilă pe termen lung. Nici mutarea vieţii total în mediul online nu este o variant optima.
Durerea este inevitabilă în viaţă, mai devreme sau mai târziu, ne vom întâlni cu ea. Însă ţine de noi cât de mult alegem să suferim. În curand vom avea un an petrecut în noua realitate. Dacă ne încărcăm cu gânduri negative, vom prelungi şi mai mult suferinţa. Încărcătura emoţională pe o perioada extinsă de timp poate afecta sănătatea psihicului.
De ce să nu încercăm o reconfigurare a traseului? Ce am avea de pierdut? Poate chiar am avea de câştigat.
Iar gândul cu care îmi doresc să plecaţi în urma acestui articol: unoeri, e ok sa nu fii ok. O să trecem şi peste această încercare! Împreună!