Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit la 23 aprilie

22 Apr 2019 | scris de M.C.
Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit la 23 aprilie

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, este prăznuit în fiecare an la 23 aprilie. În această zi, peste un milion de români își sărbătoresc onomastica.

Cu toate acestea, creştinii ortodocşi care au consultat calendarul pe anul 2019 au observat că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe va fi sărbătorit la 29 aprilie.

„Din rațiuni liturgice, atunci când sărbătoarea Sfântului Gheorghe se întâmpla să cadă în săptămâna Sfintelor Patimiri, slujba acesteia se mută imediat după Înviere. Săptămâna Mare, a Sfintelor Pătimiri, este cea mai densă perioadă duhovniceasca din an, o perioadă de post intens dedicată exclusiv pregătirii pentru Învierea Domnului. Nu este așadar vorba de o modificare a datei sărbătorii, ci doar de mutarea slujbei acesteia în contextul liturgic din acest an”, a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, la Realitatea TV.

Sărbătorirea unui hram sau a unei zile onomastice presupune bucurie, care nu se integrează cu perioada în care ne aflăm, anume aceea de pregătire pentru Învierea Domnului.

”Astfel de mutări ale Slujbei Sfântului. S-au făcut și se fac ori de câte ori sărbătoarea Sfântului Gheorghe cade în Săptămâna Pătimirilor Domnului, chiar dacă a fost sau nu consemnată explicit în calendar”, a explicat, pentru basilica.ro, Arhim. Chiril Lovin.

Astfel, sărbătoarea Sfântului Gheorghe s-a mutat în altă zi în anii 1965, 1970, 1976, 1981, 1992, 1997, 2003, 2008 și 2011.

Alte stiri din Credinta

Ultima oră