Creştinii ortodocşi au intrat, de luni, în Postul Adormirii Maicii Domnului. Acesta are o durată de două săptămâni şi se încheie de praznicul Adormirii Maicii Domnului, în ziua de 15 august. Anul acesta, miercuri, 15 august, este dezlegare la peşte.
Această perioadă de postire amintește credincioșilor atât de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare, cât și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.
În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei.
Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă, pe 6 august şi Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august.
În Postul Sfintei Mării sunt interzise nunțile, sezonul se deschide după 15 august și ține până la intrarea în postul Crăciunului.
Încă din primele secole, postul acesta nu se ținea peste tot în același timp și în același mod. Creștinii din Antiohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului, scrie basilica.ro.
În partea Constantinopolului se postea doar patru zile. Doar creștinii din Ierusalim posteau opt zile. Această situație a făcut ca Biserica să ia atitudine asupra stabilității acestui post.
Astfel, în anul 1166, la Constantinopol a avut loc întrunirea unui sinod prezidat de Patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotărât ca „postul să înceapă în ziua de 1 august și să se termine în dimineața zilei de 15 august, când începe sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului”.
Momentul Adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i s-a descoperit momentul morții – adormirii sale, iar Apostolii care erau în diferite țări spre a împlini misiunea de propovăduire au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și, desigur, au înălţat rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani.