România a reuşit să ţină rata de şomaj relativ jos, întrucât companiile au început să înţeleagă rolul extrem de important pe care îl joacă specialiştii calificaţi în recrutare şi motivare de personal în toată această ecuaţie, este de părere Andreea Busecan, HR BusinessPartner într-o companie de consultanță și produs în HR.
Chiar şi aşa, crede specialistul, este loc de mai bine, România fiind abia la început de drum în calificarea acestei profesii, care este la mare căutare pe piaţă dar, odată ce vom satisface cererile pieţei în această direcţie, există şansă reale ca să reducem şi mai mult acest indicator de performanţă.
“Până acum câţiva ani, atunci când nu existau specialişti în recrutare şi motivare de personal, angajatorul investea foarte mulţi bani în calificarea angajatului la locul de muncă, iar peste câteva luni acesta decidea că acel post nu i se potriveşte sau că nu găseşte motivaţie pentru a continua în acea firmă. Bani pierduţi de firmă şi timp pierdut pentru angajat, deoarece nu au existat specialişti care să identifice cât mai profesionist dacă acel angajat este indicat din toate punctele de vedere pentru un post sau altul. Şi, mai departe, nu au existat pârghii prin care se identificau nevoile angajatului la locul de muncă şi metode profesioniste prin care acesta era motivat să vină la muncă fericit şi entuziast. Am făcut progresele foarte mari din punct de vedere al inserţiei specialiştilor în recrutare şi motivare de personal pe piaţă, însă nu acoperă nici pe departe numeroasele cereri venite din piaţă. La ora actuală, este una dintre cele mai căutate profesii din România”, afirmă Andreea Busecan, citată de Plus Communication.