Doina a apărut în zona de performanță a sportului românesc în momentul în care echipa noastră națională de atletism avea mare nevoie de o atletă de talia ei. Iar Melinte, pe parcursul carierei sale n-a dezamăgit, ci a realizat 18 recorduri naționale în sală și în aer liber, 13 recorduri europene și patru recorduri mondiale.
De reținut că, ultimul record mondial indoor în proba de o milă, stabilit de românca Doina Melinte, la East Rutherford (Statele Unite), pe 9 februarie 1990, a fost doborât abia la începutul anului 2019 de o etiopiancă!
Tot Doina a câștigat zece titluri de campioană națională, de două ori medaliată cu aur la Campionatul Mondial, două medalii la Cupa Mondială, o medalie de aur și una de argint la Jocurile Olimpice din Los Angeles, în 1984, și lista poate continua.
ncă din zorii omenirii omul s-a aflat într-o permanentă competiţie: cu sine, cu aproapele său, cu natura însăşi, cu timpul, etc. Dacă la alţii, indiferent pe ce traptă a evoluţiei ori a inteligenţei s-ar afla, competiţia e insesizabilă sau abia vizibilă, la sportivi (şi în primul rând la cei care practică atletismul) este mai mult decât evidentă, fiind înregistrată cronometric şi cronologic în recorduri.
Ei bine, la câte recorduri a reuşit să stabilească Doina Melinte, este firesc să fie apreciată drept una dintre cele mai bune atlete ale lumii din toate timpurile! Bravo, Doina! Şi e româncă de-a noastră…
S-a născut la 27 decembrie 1956, în localitatea Hudești, județul Botoșani, și-a iubit sportul de mică, cochetând însă cu gimnastica în clasele școlii primare, când își dorea să fie balerină.
Ajunsă la liceu, în Bistrița, începe să practice handbalul, însă destinul ei sportiv ia o serioasă întorsătură atunci când, după câștigarea unui cros în oraș, este observată de antrenorul Ioan Zanca. În scurt timp trece la atletism și începe să se specializeze în curse de 400 m, 800 m și 1500 m.
După liceu, absolvă Facultatea de Educație Fizică și Sport și-l întâlnește pe antrenorul Dorin Melinte, cel care o ajută să se ridice la nivelul performanțelor și care, ulterior, îi devine soț.
În 1979, la terminarea facultății, sportiva a fost cooptată în lotul României, lot cu care a plecat la Moscova pentru Olimpiada din 1980, însă, în ciuda eforturilor sale, nu a prins finala la 800 m, fiind prima sub linie.
Se revanșează, însă, la Olimpiada din 1984 când (după ce fusese medaliată cu aur la Universiada din 1981 pentru cursa de 800 m), Melinte cucerește aurul la 800 m și medalia de argint la 1500 m.
După retragerea din activitate, fosta sportivă s-a implicat în dezvoltarea programelor pentru elevi, mai ales în perioada cât a fost președinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret.
Astăzi, marea noastră campioană are un nou record personal, împlinește 67 de ani! Să-i urăm numai de bine, multă sănătate, bucurii, clipe frumoase lângă cei dragi, sărbători fericite și să-i mulțumim pentru tot ce a făcut pentru sportul românesc și pentru gloria și imaginea României în lume. La mulți ani, Doina Melinte!