Exponent de vârf al tinerei generaţii de regizori de la noi, creativ, intuitiv, cu un alt ochi asupra ideii de film, cu un vizibil dinamism reflectat şi-n lung-metrajele sale, Cristi Puiu apare brusc în cinematografia românească, “tulburând apele” producţiilor clasice, impunându-se serios şi-n plan extern, dovadă stând premiile câştigate la reputate festivaluri internaţionale.
A debutat ca regizor în 2001 cu filmul “Marfa şi banii” (peliculă bine primită de public şi de critica de specialitate), film care a obţinut deja mai multe premii internaţionale.
Însă adevărata recunoaştere internă şi internaţională o obţine cu lung-metrajul „Moartea domnului Lăzărescu”, inspirat după un caz real, când, un pacient de 52 de ani, Constantin Nica, a fost purtat toată noaptea cu salvarea pe la patru spitale, care au refuzat să-l primească, sfârşind prin a fi abandonat pe un trotuar din Capitală, unde moare singur şi părăsit ca un câine.
S-a născut la 3 aprilie 1967, în Bucureşti, şi, de mic, a avut o atitudine şi un comportament nonconformist. „Nu mi-a plăcut şcoala, eu am făcut liceul în şapte ani, deşi trebuia să-l fac în patru ani. Am repetat clasa a douăsprezecea, după aceea m-au exmatriculat. În fine, am avut aventuri.
Am picat la admiterea de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” la treapta I şi singurul criteriu care-mi mai rămăsese la alegerea liceului era să fie cât mai aproape de casă. M-am dus la Liceul de Chimie Industrială nr. 5, care era cel mai apropiat”, îşi aminteşte Cristi.
În 1990, Cristi Puiu, care a studiat pictura de la 10 ani, a participat la o expoziţie în Lousanne (Elveţia), împreună cu alţi tineri artişti români.
Doi ani mai târziu, a luat examenul de admitere la „Ecole superieure d’Arts Visuels” din Geneva, actuala „Haute Ecole des Beaux Arts”, departamentul Pictură. La finalul primului an a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeaşi şcoală, absolvind-o în 1996.
A debutat ca regizor în 2001, cu filmul „Marfa şi banii”, film care a obţinut multe premii internaţionale. Ba, unii critici consideră că acesta este filmul care a inaugurat „noul val” românesc în cinematografie.
Dar lovitura a dat-o cu cel de-al doilea film de lung-metraj „Moartea domnului Lăzărescu”, în 2005, film care a rulat pe aproape întreg mapamondul, fiind distribuit şi în SUA, şi care, la rându-i, a obţinut numeroase premii internaţionale.
În 2010 regizează lung-metrajul de ficţiune „Aurora”, în care el însuşi interpretează personajul principal, apoi „Sieranevada”, în 2016, ultimul lungmetraj fiind ”Malmkrog”, în 2020.
Astăzi, valorosul regizor şi scenarist împlineşte 57 de ani. Să-i urăm toate cele bune, multă sănătate, bucurii lângă cei dragi şi la cât mai multe filme care să uimească o lume întreagă. La mulţi ani, Cristi Puiu!