Chitarist și solist vocal al trupei Celelalte Cuvinte, rebel prin definiție, pletos din convingere, muzician de mare valoare și un fost adolescent (pururea tânăr!), model în opinia multora pentru anii 80, care mulțumea pe toată lumea (inclusiv autoritățile) prin calitatea lui de student-viitor inginer și june angrenat într-o mișcare culturală, Călin Pop a făcut însă din muzică un mod de viață, o cale unică de a se exprima, o rațiune de a fi dincolo de (celelalte) cuvinte.
Astfel, până în momentul de față, întreaga sa existență s-a legat și se leagă de însăși existența formației Celelalte Cuvinte, al cărei nucleu a fost constituit pe când era elev la Oradea, dar al cărei botez oficial s-a făcut la 13 decembrie 1981, când au dat primul concert în sala festivă a Casei Studenților din Timișoara, în calitate de trupă a acesteia. La apariție, poate ca nostalgie după trupa fugită, poate ca și concepție muzicală, ca sursă de inspirație (deseori) folclorică, mulți au considerat-o ca urmașă a Phoenix-ului, deși linia melodică este total diferită.
Călin Pop s-a născut la 19 decembrie 1960 și-a început să cânte încă de la vârsta de 9 ani. Până la liceu a exersat pe chitară și-a ascultat constant (și conspirativ, că nu se dădeau la radio!) trupele vremii: Deep Purple, Pink Floyd, Jimi Hendrix Experience etc. În clasa a IX-a, în 1975, era un proaspăt elev intrat în trupa Liceului „Emanuil Gojdu” din Oradea, alături de câțiva elevi talentați, care se apropiau de absolvire (erau în clasa a XII-a). Astfel, în clasa a X-a, în 1976, a rămas singur. Așa că a căutat colegi de trupă.
La același liceu i-a găsit pe Leontin Iovan, la tobe, și pe Marcel Breazu, la bas, formația nou înființată purtând numele de Sonic. Cu toții aveau să devină, câțiva ani mai târziu, studenți la Timișoara, unde li s-au alăturat Radu Manafu și Ovidiu Roșu, pe 13 decembrie 1981, trupa debutând la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara sub numele de Celelalte Cuvinte.
Cum a început totul? “La începutul anilor '80 ne-am spus Sonic, dar nu-mi plăcea, mai ales că am auzit că şi afară era o trupă Sonics. Breazu a venit cu propunerea Celelalte Rugi sau Celelate Porunci, dar nu ţinea. Apoi mi-a venit mie ideea Cuvintelor, gândindu-mă că orice limbă de pe lumea asta are ca instrumente de comunicare cuvintele. Deşi suna ciudat, chiar şi nouă ne-a trebuit o vreme să ne obişnuim cu numele ăsta.
La început, când ne întreba cineva cum se numeşte trupa şi-i ziceam Celelalte Cuvinte, credea că facem mişto. Pe atunci toţi, şi în lume, şi la noi, îşi dădeau nume scurte, gen Enigma, Sintagma, Sfera... În cazul nostru, tâlcul e acesta: cuvintele pe care le rostim ni se par prea puţine pentru ceea ce simţim. Adică muzica e dincolo de cuvinte. În spatele cuvintelor, când piesa se opreşte şi se lasă o linişte misterioasă, în "celelalte" Cuvinte...”
În anul 1985, cu ajutorul regretatului Florian Pittiș, au prima apariție discografică la Electrecord, pe una din fețele discului „Formații rock nr. 8”. Aceasta conținea patru piese, printre care binecunoscuta „Iarbă prin păr”, unul dintre cele mai mari hituri din cariera trupei. De atunci au devenit foarte cunoscuți și apreciați, cu sute de turnee, cu zeci de mii de fani și peste 10 albume înregistrate.
Astăzi, îndrăgitul chitarist și vocalist împlinește 63 de ani. Să-i urăm tot binele din lume, multă sănătate, bucurii alături de trupă și de cei dragi și să ne bucure încă mulți ani de acum încolo cu albume editate, cu piese excepționale. La mulți ani, Călin Pop!