Calendar ortodox 20 noiembrie: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

20 Noi 2015 | scris de Luminita Ciobanu
Calendar ortodox 20 noiembrie: Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

Acest sfânt a trăit în vremurile necredincioşilor luptători împotriva icoanelor. Era din Isauria, fiind fiul lui Serghie şi al Mariei. La 8 ani a fost dat să înveţe carte şi “învăţând s-a făcut de vârstă şi se găteau părinţii să-l însoare; iar el fugind pe ascuns, mai ales pentru eresul luptătorilor împotriva icoanelor umbla din loc în loc, sărutând pe cei ce mărturiseau pentru sfintele icoane şi strângând la sine de la aceia folos sufletesc.

Apoi, supunându-se pe sine la toată înfrânarea şi aspra petrecere, s-a luptat cu multe ispite şi mai ales cu cele aduse de la demoni; pentru care s-a şi arătat mare făcător de minuni. Acesta a mers şi în Asia şi la Bizanţ dorind să mărturisească pentru sfintele icoane. Iar de acolo s-a dus la Roma şi, străbătând tot Apusul şi spăimântând pe mulţi cu semnele şi cu minunile ce făcea, iarăşi s-a întors la Bizanţ; şi de acolo s-a dus la muntele Olimpului.

Deci suindu-se acolo şi topindu-se foarte, s-a îmbolnăvit de idropică, încât numai după glas era cunoscut de cei ce-l ştiau. Deci pogorându-se din munte s-a dus la Tesalonic şi de acolo venind iarăşi la Bizanţ a aflat pe Simeon mărturisitorul şi purtătorul de Dumnezeu închis în temniţa pentru sfintele icoane. Şi închinându-i-se şi rugându-l mult să se roage pentru el, cu pace s-a săvârşit” (Vieţile Sfinţilor de peste tot anul).

Sfintele sale moaşte se află întregi la sfânta Mănăstire Bistriţa-Vâlcea.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Calendar

Ultima oră