Astăzi este ziua ta - Sanda Nicola

06 Feb 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Sanda Nicola

De un an de zile, pentru jurnalista Sanda Nicola viaţa are un cu totul şi cu totul alt sens: este mama unei fetiţe adorabile, Agnes, o miraculoasă răsplată a Divinităţii pentru toate “biciuirile” aplicate tot de imprevizibila viaţă. Sub aparenta fragilitate trupească este o femenie puternică, tare. Tocmai pentru că ştia asta, viața a biciuit-o din toate părțile și cu relele cele mai rele și cu bunele cele mai bune.

Le-a atras și le-a tras pe toate după ea, ca într-un vârtej sau ca-n tornada care a dus-o pe Dorothy până la porțile de smarald ale împărăției lui Oz. Dacă lucrurile stau cum spune Cioran: „Copilăria mea a fost paradisul. Realmente!”, atunci Sanda asta și-ar dori de la Oz: s-o trimită acasă, la Deva, în anii copilăriei cu vânt rebel în păr, cu urcat pe bloc și înotat în Mureș, deşi îi este o frică paralizantă de bulboane sau vârtejuri.

S-a născut la 6 februarie 1978, în Deva, județul Hunedoara. A terminat Colegiul Național „Decebal” din localitate, în 1996, nefiind o tocilară, ci, dimpotrivă, învățând numai la materiile care îi plăceau, la celelalte făcând doar o inconsecventă figurație. N-a luat niciodată premiul I, deși și-a dorit tot timpul, juca în piesele școlărești de teatru, deși murea de emoție, s-a apucat de fumat, ca să impresioneze gașca, și citea Hegel ca să epateze.

Când avea 5 ani, voia să facă gimnastică, pe model Nadia Comăneci, la liceu a făcut volei de performanță, apoi dans modern și orientare turistică. După liceu a dat la Facultatea de Jurnalism din Cluj și-a picat examenul. Cineva i-a spus că ăsta a fost cel mai bun lucru care i s-a întâmplat în viață, dându-i-se astfel prilejul să studieze în străinătate cu ajutorul unor burse. Și, totuși, în jurnalism a făcut carieră!

Începe ca prezentator, reporter, editor voce Pro Tv Deva (1996-1998), trece pe la Prima Tv, ca prezentator, editor voce (1998-2000), ajunge reporter de știri, prezentator „Observator matinal” Antena 1 (2001-2004) și se oprește, preț de 2 ani (2004-2006), la Realitatea Tv ca prezentator, moderator și corespondent special. În 2006-2007 este corespondent special Jurnal TVR și autoarea serialului „Românii fac curte reginei”, serial nominalizat de Clubul Român de Presă la secțiunea „Cel mai bun reportaj-anchetă”, în cadrul Galei CRP 2007.

Timp de 4 ani, simte nevoia să facă un alt fel de jurnalism, lucrând ca jurnalist freelance pentru rețelele internaționale de știri Al Jazeera English și France 24. După această experiență, o găsim ca prezentator al jurnalului principal B1 Tv și realizatoarea emisiunii „Generația cu cheia de gât” (2011-2012), iar din 2012 și până în prezent este prezentator, moderator și corespondent special al postului Digi 24.

Când era elevă, se visa profesoară de engleză. Destinul a hotărât altceva. A stabilit ca pe Sanda Nicola să n-o vadă numai 25-30 de perechi de ochi curioși și mirați (cât încap într-o sală de curs), ci 18-20 de milioane de telespectatori, cât încap într-o ţară! Pentru asta însă a trebuit să muncească enorm (evident, cu ambiţia şi naivitatea vârstei), să se neglijeze pe ea însăşi, familia şi prietenii.

 Ba mai mult, şi-a neglijat sănătatea, iar viaţa (“mama ei de viaţă!”, vorba lui Noica) mai întâi a mustrat-o (i-a murit un băieţel abia născut şi-a avut cancer de col uterin), apoi, prin neţărmurita bunătate a Celui de Sus, a vindecat-o şi-a binecuvântat-o, fix acum un an, în luna februarie, cu o gâgâlice de fetiţă, cea mai de preţ comoară a Sandei.

Astăzi, cunoscuta prezentatoare împlineşte 40 de ani. Să-i urăm să aibă parte de tot ce e mai bun şi mai frumos pe lume, multă sănătate, clipe liniştite lângă cei dragi şi naştere şi multă fericire alături de cea mică.. La mulţi ani, Sanda Nicola!

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Calendar

Ultima oră