Rebel prin definiție, dar „conservator” în ceea ce privește universul sonor al muzicii pop-rock, muzicianul Ilie Stepan este una din figurile legendare ale rock-ului românesc, al cărui nume se leagă de cunoscuta trupă Pro Musica, de crearea celui mai frumos Imn al Revoluției din 1989 (piesa „Timișoara”) și de activitatea sa în grupul Stepan Project.
Au fost ani când Ilie Stepan și Pro Musica concertau la Sala Polivalentă din București, când imprimau discuri la „Electrecord” și apăreau (din când în când) la Televiziunea Română.
Au fost ani când muzica lor a influențat câteva generații și-a adus un plus de miraj sonor diversificând „peisajul” autohton al fenomenului rock de la noi, fenomen care luase o amploare nemai întâlnită până atunci.
Cultivând rock-ul baroc, cu piese foarte elaborate, pentru un public ceva mai „special”, și-au făcut loc repede printre formațiile de referință ale vremii.
Ilie Stepan s-a născut la 24 noiembrie 1953, în Caransebeș, însă familia, după numai un an, s-a mutat la Lugoj, ca în 1961 să se stabilească în Timișoara.
Motivul? Tatăl său s-a gândit că Timișoara este un oraș mare, un adevărat centru universitar, unde tânărul Ilie ar fi putut face o bună carieră „intelectuală”. Numai că nu prea s-a ales nimic din planurile tatălui, deoarece Ilie s-a îndrăgostit de muzică.
Declicul în acest sens s-a produs o dată cu vizionarea filmului „Tinerii” („The Young Ones”, 1961) cu Cliff Richard & The Shadows, care rula pe ecranele din România. Avea 9-10 ani și atunci a simțit că muzica va fi drumul său în viață.
După acest film s-a dus acasă și le-a cerut părinților să-i cumpere o chitară. A luat lecții de chitară, mai întâi de la profesorul Adrian Popescu, mai apoi de la profesorul de psihiatrie (dar și muzician cu Conservator!) Eduard Pamfil.
A început prin a cânta în trei trupe de puști, ca, în 1973, să fie fondatorul trupei Pro Musica. După un an de concerte și repetiții pleca să cânte la București cu trupa, la un moment dat chiar în cadrul Cenaclului Flacăra.
În 1975, Pro Musica și-a întrerupt activitatea, Ilie Stepan ajungând să cânte trei ani cu formația Progresiv TM. În 1978, membrii Pro Musica se reunesc și încep să interpreteze ceva inedit la noi: rock baroc. Au avut piese pe LP-ul „Rock nr. 9” (1981) și propriul album „Rockul baroc” (1986), ambele editate de „Electrecord”.
În noaptea de 20 decembrie 1989, urca să cânte în balconul Operei din Timișoara „Deșteaptă-te române!” și „Hora unirii”, ca, pe 8 ianuarie 1990, să imprime în studiourile TVR de la București imnul Revoluției: „Timișoara”.
În 1993, Pro Musica ia din nou o „pauză”, Ilie implicându-se într-un proiect nou „Stepan Project”, scoțând albumul „Lumina”, alcătuit din trei CD-uri, un DVD și o carte de 80 de pagini, un album unic în peisajul muzical românesc, însumând peste cinci ore și jumătate de muzică.
În tot acest timp al vieții sale muzicale a scris muzică pentru peste 90 de filme și piese de teatru, a fost director muzical la Radio Vest (în perioada 1990-2000) și-a primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei în anul 2012. În 2014, trupa Pro Musica revine pe scenă, susține concerte, lansând, în 2015, DVD-ul „41 Pro Musica Live in Timișoara”.
Astăzi, cunoscutul muzician împlinește 68 de ani. Să-i urăm multă sănătate, bucurii, ani frumoși și de acum încolo și multe alte proiecte muzicale realizate fie individual, fie cu Pro Musica. La mulți ani, Ilie Stepan!