Cu mare lipici la public, cu un farmec anume şi o aură care au strălucit aproape şase decenii, cu un talent actoricesc care a făcut-o dragă unui neam întreg de-a lungul mai multor generaţii, Draga Olteanu-Matei a rămas în memoria colectivă a iubitorilor de teatru şi film prin rolurile făcute în „Coana Chiriţa”, în „Gaiţele” lui Kiriţescu, în „Hagi Tudose”, „Căruţa cu paie” ori „Domnişoara Nastasia” a lui G.M. Zamfirescu.
În televiziune, pe lângă alte numeroase roluri jucate, a învăţat să vorbească şi să se comporte olteneşte, a fost Veta lui Nea Mărin (Amza Pellea) în mai multe scheciuri umoristice şi-a fost aceeaşi Veta în marea comedie „Nea Mărin miliardar”. Oricum, una peste alta, statistic vorbind, a jucat în 90 de filme, în peste 50 de piese de teatru şi 100 de roluri în televiziune. Dincolo însă de aceste cifre neînsufleţite, şi azi, marea actriţă are acelaşi aer firesc, acelaşi suflet uriaş şi aceeaşi voiciune în gesturi şi privire, ca acum jumătate de secol, chiar dacă, vorba oltenilor, tinereţea „fusă, fusă, şi să dusă!”
Pe lume, a venit la 24 octombrie 1933, în Bucureşti. Despre numele său artista a declarat peste ani: „Tatăl meu a vrut să-mi pună numele ăsta. Eu m-am născut la Spitalul Militar, am avut 5,800 kilograme, mi s-a pus o funduliţă roşie de mână şi m-au purtat prin tot spitalul să mă arate şi tatăl meu a zis să poarte numele Draga, să fiu dragă tuturor. Adevărul e că eu întâlnesc foarte multă iubire şi ofer la rândul meu toată inima mea, tot sufletul meu. Însă mă bucur mult de dragostea pe care mi-a arătat-o publicul, e cel mai mare cadou.”
Primul spectacol, care se numea „Prinţesa din pădurea adormită”, l-a pus în scenă la vârsta de 13 ani, pe perioada în care era elevă la Liceul „Iulia Hasdeu” din Lugoj. A făcut parte apoi din echipele de amatori, fie ale şcolii, fie ale Casei Armatei, şi de obicei ea le conducea. În jurul vârstei de 17 ani s-a mutat la Braşov, unde a intrat într-o echipă de amatori, la Casa Centrală a Armatei. În anul 1956 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”.
În septembrie acelaşi an a debutat în teatru în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan. De-a lungul carierei sale a jucat în piese de teatru de succes: „Coana Chiriţa” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii (Coana Chirița – 1986 și Chirița la Iași 1987), „Gaițele” de Kiriţescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băieşu etc. Pe scena Teatrului Național a mai jucat în piese precum „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, sau în „Crimă pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.
Draga Olteanu Matei îşi aminteste de colaborarea cu nemuritorul Amza Pellea, astfel: “Amza a făcut un personaj naţional. Eu am jucat-o pe Veta în Nea Mărin. Mi-am dorit foarte mult şi mi-a fost teamă să nu-mi ia rolul o altă colega. Chiar am vorbit cu Amza şi îi spuneam că aş fi fost foarte suparată dacă nu mă alegea pe mine”.
A primit de-a lungul carierei numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul ACIN, pentru rolurile „Ilustrate cu flori de cîmp„ și „Filip cel bun” (ambele realizate în 1974) – în anul 1975, sau Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc” – la 30 mai 2002.
De asemenea, a primit, în anul 2003, Premiul pentru Cea mai iubită actriță acordat de TVR și Prime Time World Broadcast, în anul 2004 – Premiul UNITER pentru întreaga activitate, în anul 2005 – Premiul de Excelență al Revistei VIP şi în 2010 – Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră.
Este Societară de onoare a Teatrului Naţional şi Cetăţean de onoare al municipiilor Bucureşti şi Piatra Neamţ.
Astăzi, cea mai dragă Dragă a scenei ultimei jumăteăţi de secol împlineşte 84 de ani. Să-i urăm o toamnă a vieţii liniştită şi frumoasă, multă sănătate, bucurii împărtăşite cu cei dragi şi să-i mulţumim pentru tot ce a făcut în numele teatrului şi filmului românesc. La mulţi ani, Draga Olteanu-Matei!