Astăzi este ziua ta - Delia Matache

07 Feb 2021 | scris de Paul Rogojinaru
Astăzi este ziua ta - Delia Matache

Cu o voce fabuloasă, degajând în jur o energie inepuizabilă, pe la vârsta de 17 ani, încă fiind la liceu, în clasa a XI-a, exploda în lumea muzicală şi în showbiz-ul românesc, ajungând să urce pe primele locuri în topuri, alături de Nicolae Marin “Niki”, împreună formând trupa N&D.

Între 1999 şi 2003, N&D este printre cele mai ascultate formaţii din România, lansând trei albume ce “au spart” efectiv clasamentele de gen: “Altfel”, “Fac ce vreau” şi “Nu e vina mea”.

După mai bine de un deceniu şi jumătate, şi astăzi hitul “Vino la mine” sună la fel de proaspăt, bucurând auzul oricărui ascultător, indiferent de curentul muzical agreat.

Totuşi, adevărul este că, oricât de minunate, de melodioase, de fermecătoare ar fi fost piesele compuse de Nicolae Marin (cunoscut sub numele de Nick, partea masculină a trupei N&D), fără vocea Deliei n-ar fi însemnat mare lucru.

Dovada cea mai clară constă în faptul că numele Deliei este astăzi pe buzele și în conștiința tuturor românilor. De Nick, cei mai mulți nu mai știu nimic.

Delia Matache s-a născut în București, la 7 februarie 1982. Era încă elevă în clasa a XI-a a liceului „Dinu Lipatti” când succesul obținut a transformat-o peste noapte în vedetă națională.

În loc s-o bulverseze, să-i ia mințile și s-o îndepărteze de la statutul de școlăriță, noua situație parcă mai mult a determinat-o și-a impulsionat-o să-și continue studiile pentru a deveni o adevărată profesionistă, așa cum este astăzi.

Astfel, susținută și încurajată de mama sa, Gina, solistă de muzică populară, Delia urmează cursurile Universității Naționale din București (Conservatorul).

După despărțirea (muzicală) de Nick, în 2003, alege să se lanseze într-o carieră solo „spărgând” din nou topurile cu hit-ul „Parfum de fericire”, single inclus pe albumul cu același nume.

Ascensiunea este evidentă și constantă, în 2007 lansând albumul „Liste Up”.

Piesele „Sufletul meu” și „Secretul Mariei” (de pe coloana sonoră a telenovelei „Secretul Mariei” plus colaborarea cu Smiley) emoționează până la lacrimi toată suflarea feminină iubitoare de telenovele a României.

În 2009 participă la Cerbul de Aur, unde obține 10 puncte pentru interpretarea melodiei „I Will Survive” a cântăreței Gloria Gaynor.

De la lansarea formatului X Factor, la Antena 1, este cel mai longeviv jurat și, totodată, cea mai agreabilă prezență, surprinzând mereu cu frizura și ținuta vestimentară, aducând un plus de culoare, de lumină, de zâmbet, de drăgălășenie în casele telespectatorilor.

Cu toată această aparentă risipire pe diverse planuri (este în juriu şi la iUmor), cariera muzicală n-a fost uitată. Dimpotrivă, acum patru ani, Delia a lansat albumul “Deliria”, album ce conţinea hit-ul “Cine m-a făcut om mare”.

Astăzi, frumoasa, rebela, nonconformista interpretă împlineşte 39 de ani. Să-i urăm să aibă parte de tot ce e mai bun şi mai frumos pe lume, multă sănătate, zile frumoase lângă cei dragi, cât mai multe albume şi hituri, şi să ne bucure pe mai departe cu vocea sa specială şi prezenţa ei fermecătoare. La mulţi ani, Delia!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră