Asta a fost menirea sa: să trăiască și să muncească pe bărtâna Terra, după legile și normele pământene, dar să fie tot timpul printre stele. Pentru că în căutările sale, în cercetările sale și cu atât mai mult în visele sale, dl. Mironov nu s-a mulțumit cu Pământul, ci cu Universul și cu expedițiile extraterestre venite pe Pământ. Prin anul 1968, apare celebra carte a lui Erik von Daniken „Amintiri despre viitor”. Un bestseller cu un succes uriaș, care a stârnit o mulțime de controverse printre oamenii de știință, datorită speculațiilor îndrăznețe.
Cam pe vremea aceea, Alexandru Mironov preda matematica în Maroc, când a fost sunat de directorul editurii „Scrisul românesc”, care i-a sugerat să scrie o replică la cartea lui Daniken. Era singurul de la noi din țară care, mânat de aceeași pasiune ca Daniken, putea elabora o lucrare similară. Timp de trei ani a străbătut Sudul Saharei, orașele mexicane precolumbiene Chichen Itza sau Uxmal Palenque, Machu Picchu și Valea Nilului. Așa s-a plămădit cea mai importantă carte a sa „Enigmatic, Pământul”, care s-a vândut, de la bun început, în 100.000 de exemplare (și a mai avut 3 tiraje de atunci!).
Alexandru Mironov s-a născut la 27 ianuarie 1942, în Vertiujeni, județul Soroca, România, astăzi în raionul Florești, Republica Moldova. Este scriitor, jurnalist și politician, fost ministru al tineretului și sportului (1993-1996). A făcut liceul în Craiova, la „Nicolae Bălcescu”, și-a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din București. I-a plăcut sportul, a practicat scrima, ajungând vicecampion național, astfel încât, nu fără temei, în anii '90 a fost președinte al Federației Române de Scrimă. De-a lungul timpului a publicat 16 volume și este autorul a circa 1000 de articole cu caracter de popularizare a științei. În prezent, este editorialist principal al revistei „Stiință și Tehnică”.
Mâine, măsurată după calendare și norme pământene, dincoace de sorii și planetele universului sau multiuniversurilor, este ziua sa de naștere, ziua când dl. Mironov împlinește 74 de ani tereștri. 74 de ani, din cei 13,8 miliarde de ani, de când se presupune că s-a format Universul. Întrebat, prin 2012, când toată lumea trăia isteria apropiatei Apocalipse, după profeția maya, dacă și când va fi sfârșitul lumii, Alexandru Mironov a prezentat nu unul, ci 21 de scenarii în care lumea s-ar sfârși, dorind omenirii, în glumă, la final, încă un milion de ani după 2012. La rându-le, urăm dlui Mironov mulți ani (lumină!) și multă putere de muncă să aibă, că Universul are infinite enigme de deslușit! La mulți ani pentru mâine, dle Mironov!