Dacă ne propunem să nominalizăm câţiva oameni cu har, cu siguranţă la loc de cinste s-ar afla interpretul de muzică tradiţională şi profesorul universitar doctor Ioan Bocşa. La 13 decembrie îşi sărbătoreşte ziua de naştere. La ceas aniversar îi spunem “La mulţi ani!”.
Născut pe meleaguri transilvănene, la doi paşi de Alba Iulia, Ioan Bocşa a deprins rostul satului tradiţional în care, treptat, au pătruns influenţe urbane, însă Crăciunul a rămas în rânduială, cu toate frumuseţile pe care le cuprinde. “Îmi aduc aminte de miracolul colindatului încă de la vârsta de 4-5 ani când mergeam cu părinţii la câteva rude mai apropiate. Mi-au rămas întipărite în minte şi suflet scârţâitul zăpezii, emoţia cu care colindam afară, la fereastră şi grupurile de colindători care se auzeau mai aproape sau mai departe, unite ca într-o muzică cerească. Primul cântec de care îmi aduc aminte era tot o colindă: «Nu dormiţi în astă seară», cântată de către tatăl meu. De altfel, este şi primul cântec pe care l-am învăţat”, accentuează Ioan Bocşa.
Profesor universitar doctor, conducător de doctorat în specialitatea entomuzicologie în cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Ioan Bocşa desfăşoară o bogată activitate de cercetare. Îşi îndeamnă discipolii spre cercetare, spre cunoaşterea tainelor satului românesc şi, mai ales, să cânte în stil propriu, fără să imite.
Ioan Bocşa a cuprins în două volume 1484 de colinde cu text şi melodie. Este, totodată, autorul a două volume “Colinde româneşti”, pentru a care a primit premiul Academiei Române. A realizat, de asemenea, şi numeroase albume pe care strălucesc alese colinde tradiţionale. Împreună cu Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească “Icoane” a înregistrat patru CD-uri de Colinde Transilvane. Şi anul acesta, împreună au dus colindele pe mari scene româneşti. “Am început un turneu naţional, la 25 noiembrie, cu Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească «Icoane». Acesta cuprinde concertul «Colinde şi cântece rituale din Transilvania». Prima activitate s-a desfăşurat la Muzeul de Artă din Cluj Napoca. Personal şi cu un grup din Ansamblul de Muzică Tradiţională Românească «Icoane» am participat la sărbătoarea naţională de 1 decembrie la Alba Iulia. La 5 decembrie, în cadrul turneului naţional, am susţinut un concert la Alba Iulia, apoi, la 9 decembrie, ne-am aflat pe scena Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj Napoca. În seara de 10 decembrie, concertul s-a desfăşurat în Aula Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi, unde am susţinut şi o prelegere despre colinde. La 12 decembrie am dus concertul «Colinde şi cântece rituale din Transilvania» la Chişinău, pe scena Filarmonicii Naţionale, eveniment cultural organizat sub egida Institutului Cultural Român. Turneul naţional continuă. Avem concert la Târgu Mureş (16 decembrie), la Sebeş (18 decembrie), la Sinaia (19 decembrie), din nou la Alba Iulia (20 decembrie) şi la Arad (21 decembrie)”, a explicat interpretul de muzică tradiţională şi profesorul universitar doctor Ioan Bocşa.