La 1 iulie 2015, in Monitorul Oficial al Romaniei a fost publicata Legea voucherelor de vacanta. Aceasta preveda ca salariati din mediul privat, dar si bugetarii, pot primi tichete de vacanta in limita a sase salarii minime brute, acestea urmand a fi folosite exclusiv in Romania.
Beneficiarii pot cumpara servicii de cazare, dar isi pot acoperi si costurile de masa, transport, agrement sau tratament balnear. ,,Nu se pot achiziționa pachete de servicii turistice ce nu conțin servicii de cazare. De asemenea, dacă o persoană pe numele căreia au fost emise voucherele de vacanță însoțește alte persoane — rude sau prieteni — și beneficiază de serviciile incluse în pachetul de servicii turistice, nu este o problemă. Beneficiarul voucherului poate fi însoțit de oricine, nu doar de rude”, precizează Mirela Matichescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.
Potrivit legii, nu se poate acorda un rest de bani la voucherul de vacanta. Amenda pentru incalcarea acestei dispozitii este intre 5.000 si 10.000 de lei. De asemenea, se va sanctionata cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei acceptarea de vouchere de la alte persoane decat titularul.
Voucherele de vacanta vor fi emise de catre Ministerul Finantelor Publice. ,,Pentru a intra în program, a avea calitatea de afiliat, posibilitatea plății cu voucher electronic nu este o cerință obligatorie. Unitățile afiliate sunt operatorii economici cu activitate de turism din România, autorizați de Autoritatea Națională pentru Turism, conform legislației privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, care dețin structuri de primire turistice clasificate și agenții de turism licențiate și care acceptă vouchere de vacanță ca modalitate de plată", sustine sefa turismului romanesc.