Un hotel de 5 stele din Grecia a primit ordinul de a-și dărâma ultimele două etaje

11 Mai 2020 | scris de A.A.
Un hotel de 5 stele din Grecia a primit ordinul de a-și dărâma ultimele două etaje

De aproape un an de zile se duce o bătălie între locuitorii Atenei și reprezentanții unuia dintre cele mai noi hoteluri, motivul fiind acela că ultimele două etaje ale hotelului blocau priveliștea ruinelor de la Acropole, precizează The Guardian.

Hotelul este deținut de firma Coco-Mat, renumită pentru fabricarea saltelelor și, de la deschiderea sa de acum mai puțin de un an, veniturile sale s-au bazat pe închirierea terasei de la ultimele nivele care oferea o vedere ce-ți tăia respirația spre celebrele ruine Acropole. La scurt timp după finalizarea construcției, locuitorii orașului au dechis un proces în urma indignării cauzate de blocarea totală a priveliștii.

”A fost o decizie extrem de curajoasă”, declară primarul Kostas Bakoyannis referindu-se la ordinul dat de Consiliul Național al Arheologilor de a demola ultimele etaje. ”Acropole reprezintă sufletul acestui oraș, dar și o parte importantă a moștenirii noastre culturale. Absolut orice persoană ar trebui să se bucure de priveliște”.

Decizia vine după mai bine de un an de proteste de când a fost demarată construcția hotelului mamut în apropierea zonei ruinelor.

În aprilie, locuitorii districtului Makriyianni din apropierea Acropolelor, au lansat o petiție online prin care solicitau reprezentanților Guvernului să protejeze zona arheologică. În doar câteva zile s-ua strâns peste 23.000 de semnături.

”Am aflat că au fost acordate autorizații de construcție pentru 7 hoteluri gigantice în ultima vreme. Suntem extrem de încântați că Grecia a renunțat la conservatorism și a decis să investească în turism, dar acest lucru trebuie făcut cu grijă, protejând moștenirile culturale”, a declarat Irini Frezadou, un renumit arhitect.

Consiliul Național al Arheologilor s-a întânit în regim de urgență pentru a discuta situația hotelului și, după o ședintă de 6 ore, a decis în unanimitate că acesta trebuie să reducă numărul de etaje.

Lina Mendoni, ministrul culturii elene declara: ”Atunci când Acropole nu este protejat suficient, toată civilizația elenă suferă. Ruinele reprezintă un simbol pentru noi. Nu sunt doar niște monumente.”

Hotelul de cinci stele va trebui să-și reducă înălțimea de la aproape 34 de metrii cât are acum la doar 24 de metrii conform deciziei Consiliului.

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră