Inspiraţia pentru urmatoarea destinaţie de vacanţă vine de pe Facebook. Tot acolo, operatorii turistici comunică direct cu potenţialii clienţi. Unele companii sunt sceptice, altele şi-au asumat riscurile, cu succes, scrie dw.de.
Peste 80 la sută dintre germani îşi organizează vacanţele în funcţie de evaluările publicate pe Internet.
După cum relevă un studiu al TUI, unul dintre cei mai mari operatori turistici din lume, înainte de a alege destinaţia de vacanţă, clienţii accesează bloguri de specialitate şi site-uri de evaluare a hotelurilor. Notele acordate unui hotel de alţi turişti influenţează decisiv clienţii, arată studiul.
La toate acestea se adaugă informarea prin intermediul reţelelor de socializare precum Facebook, recomandările unui prieten fiind mult mai la îndemână decât deplasarea la o agenţie de turism. Internetul şi tehnologia modernă au creat premisele unei puternice concurenţe pentru marile companii de turism din întreaga lume.
„Oamenii sunt foarte interesaţi de călătorii şi idei de vacanţă”, spune Stefan Stoianov de la Facebook Germania. 25 de milioane de utilizatori germani activi fac din Facebook cea mai importantă reţea de socializare din Germania. „Am constatat că 41 la sută din discuţiile de pe Facebook au ca subiect principal călătoriile, vacanţele”, mai spune Stoianov. Din acest motiv, Facebook doreşte să îşi amplifice implicarea în acest domeniu.
Marii operatori turistici s-au adaptat rapid la noile tendinţe, fiind extrem de activi pe Facebook. Nu doar numărul mare de potenţiali clienţi, ci şi informaţiile detaliate despre utilizatori încântă directorii de marketing ai marilor agenţii de turism, care pot astfel să îşi eficientizeze paleta de oferte.
TUI Germania şi-a creat încă din 2011 o pagină de Facebook, care acum se bucură de atenţia a peste 230 000 de abonaţi. Specialiştii spun însă că, în lipsa unei strategii de comunicare bine pusă la punct, numărul de abonaţi este irelevant.
„O companie apare pe Facebook asemenea unei persoane private, care mai întâi trebuie să câştige încrederea celorlalţi”, spune Michael Masuch, şeful departamentului Social Media al TUI.
Pentru a consilia companiile germane în acest domeniu, Joachim Schmidt a creat, acum câţiva ani, Academia Social Media pentru Călătorii şi Turism. Schmidt spune că operatorii germani continuă să aibă reţineri în a comunica direct cu potenţialii lor clienţi.
„Nu puţini responsabili din companiile de turism se tem să nu devină prea transparenţi şi vulnerabili din cauza interacţiunii cu oamenii de pe Facebook”, spune Schmidt.
În opinia acestuia, utilizatorii reţelei de socializare vor vorbi despre o companie sau alta, indiferent dacă aceasta este sau nu prezentă pe Facebook. Într-un atare context, spune Schmidt, este mai înţelept să iniţiezi tu însuţi, ca operator turistic, dialogul, oferind clienţilor posibilitatea de a-ţi răspunde. În plus, mai spune germanul, clienţii te pot ajuta să îmbunătăţeşti serviciile pe care le oferi.
Cel puţin pentru moment, companiile nu pun la dispoziţia clienţilor, pe Facebook, oferte directe. Fiecare al doilea pachet turistic este achiziţionat în birourile operatorilor turistici.
Cu toate acestea, reţelele de socializare reprezintă o bună sursă de inspiraţie în vederea alegerii destinaţiilor de vacanţă. De altfel, nu puţini oameni acordă încredere mult mai mare recomandărilor făcute de prieteni, decât consilierilor din birourile de turism.
Silke Rauch, şefa unei agenţii de turism din Bavaria, spune că îi cunoaşte în proporţie de 80 la sută pe utilizatorii de Facebook abonaţi la ofertele şi informaţiile firmei.
În pofida reţinerilor pe care unele firme germane continuă să le manifeste în privinţa prezenţei pe reţelele de socializare, turismul şi serviciile aferente acestuia capătă o însemnătate din ce în ce mai mare pe Facebook şi alte platforme identice.
De pildă, compania de închirieri auto Avis Germania oferă abonaţilor săi pe Facebook posibilitatea de a vota oraşul în care, în weekendul care urmează, preţul închirierii unui autoturism va fi redus cu 50 la sută. Comunicarea cu clienţii este directă, motiv pentru care aceştia sunt extrem de implicaţi în discuţiile privitoare la îmbunătăţirea ofertelor şi serviciilor companiei - într-un domeniu marcat de o acerbă concurenţă.
În context, la cererea şi sfaturile clienţilor, Avis a decis să ofere, în unele oraşe germane, posibilitatea închirierii directe a unui anumit model de autoturism. Această opţiune, îndelung solicitată de clienţi, este o premieră. În mod uzual, clienţii nu pot rezerva decât o categorie de autovehicule, nu însă un model anume.