Ghid de călătorie. Reguli de politețe și obiceiuri inedite

04 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Ghid de călătorie. Reguli de politețe și obiceiuri inedite

Cui nu îi place să călătorească și să descopere lumea asta mare? Dar pentru o călătorie reușită nu este nevoie doar de bani și pregătiri de bagaje și detalii de traseu și cazare, ci și de cunoașterea unor obiceiuri locale, uneori curioase pentru mulți dintre noi. Iată câteva dintre ele.

În Coreea, cel mai vârstnic mănâncă primul

În Coreea nimeni nu mănâncă până nu începe cea mai bătrână persoană de la masă, indiferent de faptul că este femeie sau bărbat.

Cel care încalcă această regulă nu va mai fi invitat la masă. Cel care dorește să bea ceva trebuie să se adreseze persoanei de alături, deoarece coreeni își umplu paharele între ei.

În Thailanda nu se atinge capul cuiva

Thailandezii zâmbesc aproape mereu pentru a-și arăta optimismul, dar dacă sunt atinși pe cap își pierd imediat buna dispoziţie. Motivul: thailandezii consideră că acolo este sufletul lor.

În Tibet se poate scoate limba

În cele mai multe țări, cel care scoate limba la cineva este considerat nepoliticos. În India, acest gest semnifică furie.

În Tibet, însă, cel care scoate limba arată respect sau salută.

Această tradiție are la bază credința că diavolul are limba neagră. Cel care face acest gest demonstrează că nu este demon.

În Italia pot fi oferiți crini - în Franța, nu

În Franța se aduc crini doar la înmormântare. În Italia, crinii sunt florile preferate pentru a fi dăruite. În schimb, în Italia crizantemele se aduc doar la înmormântare. 

În Austria poți pleca de la restaurant fără să plătești în anumite cazuri

În unele țări, în nota de plată este inclus și bacșișul care se ridică la 10-15% din valoarea totală. Regula nu se aplică în toate statele europene.

În Austria se oferă bacșiș doar chelnerului care a servit corespunzător, iar nivelul acestuia variază în funcție de calitatea prestației.

În Austria există și regula nescrisă potrivit căreia dacă o persoană a cerut nota de plată de trei ori și nu i-a fost adusă, poate pleca fără să plătească. Totuși, cam greu de demonstrat așa ceva...

În Ungaria, „varză” este un compliment, iar în China, „rață” este un semn de admirație

În Ungaria, cel care i se adresează cuiva numindu-l „varză” sau „insectă mică” îi face un compliment.

În China, cel care se adresează unei femei făcând referire la gâște, o consideră frumoasă.

În Polonia, cuvântul „pesmet” și în Japonia, expresia „ouă cu ochi” descriu persoane atrăgătoare, cu fața ovală.

Cei din China refuză de trei ori un cadou înainte de a-l accepta

Chinezii refuză de trei ori un cadou înainte de a-l accepta pentru că vor să pară modești și manierați.

În China nu pot fi făcute cadou obiecte ascuțite, ceasuri sau șervețele.

Cuțitele sunt un semn al sfârșitului prieteniei, ceasul semnifică sfârșitul vieții iar șervețelele sunt considerate a avea o strânsă legătură cu înmormântările. 

În Arabia Saudită bărbații se salută frecându-și nasurile unul de celălalt

În Arabia Saudită și în Emiratele Unite Arabe, bărbații își freacă nasurile când se întâlnesc. În India oamenii se salută aplecându-se în față cu palmele lipite. La Paris oamenii se sărută pe obraz de două ori, în Elveția, de trei, iar în Corsica de cinci ori.

Semne cu degetele

Semnul „OK” este interpretat în Japonia ca însemnând „bani”, iar în Franța „zero”. În Italia, gestul de „rock & roll” -  degetul arătător și cel mic ridicate și celelalte strânse -  transmite unui bărbat mesajul că soția sa îl înșeală.

În Afganistan, oamenii sărută pâinea căzută pe jos

În Afganistan și în alte țări musulmane, cel care scapă o felie de pâine pe jos trebuie să o ridice cât mai repede și să o sărute, pentru a-și exprima respectul față de mâncare.

În Afganistan oamenii nu au frică de microbi, iar vizitatorii străini temători în acest sens ar trebui să nu scape painea din mână. 

În Chile nu se atinge mâncarea cu mâna

Persoanele care călătoresc în Chile trebuie să nu mănânce cu mâna, pentru că bunele maniere la masă sunt foarte importante în această țară. Trebuie folosite tacâmurile pentru orice, inclusiv pizza sau hamburger.

Mexicanii consideră că este nepoliticos să ajungi la timp undeva

Mexicanii întârzie invariabil - fie că este vorba de serviciu, o întâlnire de afaceri sau o petrecere - deoarece a ajunge la timp este o impolitețe.

Se pare că această tradiție își are sorgintea în faptul că, multă vreme, Mexicul a avut mari probleme cu transportul în comun.

Cum trebuie băută cafeaua în Orientul Mijlociu

În Orientul Mijlociu, oamenii oferă cafea celor care le trec pragul. Vor continua să umple ceașca oaspetelui de îndată ce observă că s-a golit. Cel care nu mai dorește cafea trebuie să agite ceașca și să o așeze culcată pe farfuriuță.

În China nu trebuie întors peștele

Locuitorii Chinei, mai ales cei din Hong Kong, cred că aduce ghinion să întorci peștele când termini de mâncat pe o parte. Persoanele superstițioase lasă o parte din pește neatins,. Altele îndepărtează cu grijă oasele de deasupra ca să poată mânca și cealaltă parte fără a întoarce peștele.

 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră