Fabuloasa Românie. Traseu de toamnă: Predeal - Gârbova (via Susai)

04 Sep 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Fabuloasa Românie. Traseu de toamnă: Predeal - Gârbova (via Susai)

Predeal – Cioplea – Susai – Clăbucet Plecare – Gârbova – Clăbucet Plecare – Clăbucet Sosire....

”Din Predeal o iau spre deal, creionând un areal!” Ăsta să fie strigătul de luptă al victoriei! Îmbărbătați cu un hei-rup, ca la facerea voluntară a tronsonului Bumbești-Livezeni, cocoșați sub rucsace, o purcedeți spre Cabana Cioplea. Nu zăboviți prea mult, nu vă faceți chip cioplit, ci doar o cruce mare (roșie, ca marcajul!) și-o apucați pe cărăruie. Treceți pe lângă Plaiul Poliștoaca, vă faceți avânt și cam în două ore sunteți la Cabana Susai. Ca să rămâneți cu un gust bun, beți o cană cu ceai sau un vin fiert cu scorțișoară. Hai, două...! Sau trei?

Încălziți și înveseliți, constatați că vi s-a schimbat crucea (în albastru) și vi s-a triplat cărarea, chiar dacă drumul trece pe lângă Muchia Susaiului. Și uite-așa, făcând balonașe, cam în două ore și jumătate, ajungeți la Clăbucet Plecare. De aici, până la Gârbova, e doar veselă coborâre. Cu urcatul e mai greu, că trebuie să vă și întoarceți. Abia când ajungeți la Clăbucet Sosire vă aduceți aminte de gluma lui Celentano: ”Ce-a fost mai ușor, a trecut!”

Urcare: Predeal – 1/2 h – Cioplea 2h – Susai 2 1/2 h – Clăbucet Plecare – 1/2 h Gârbova
Marcaje: Predeal – Susai – cruce roșie; Susai – Clăbucet Plecare – cruce albastră; Clăbucet Plecare – Gârbova – triunghi albastru
Coborâre: Gârbova – 1/2 h – Clăbucet Plecare – 1 h – Clăbucet Sosire
Marcaje: Gârbova – Clăbucet Sosire – triunghi albastru

Ca echipament trebuie să aveți bocanci de munte, pulovere, șosete din lână, căciulă, mănuși, canadiană, o hartă cu traseul. În rucsac, având în vedere că traseul este ușor și se face într-o singură zi, alimentele pot fi simple, preferabil sandvișuri. Trusa medicală: simplă, compusă din pansamente sterile și alcool medicinal (medicinal, am zis!).

Calculați cu atenție timpul ce vă este necesar pentru parcurgerea traseului stabilit. Folosiți doar îmbrăcămintea și echipamentul adecvate anotimpului, altfel sunteți pasibili de accidente. Pentru cei fără echipament sau cei care au folosit pentru ”ascensiunea” pe munte mijloacele de transport pe cablu, se impune coborâreea cu aceleași mijloace.

 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră