Dedesubtul valurilor înspumate, dincolo de zgomotele și agitația diurnă și la dăpost de uraganele ce agită mările și oceanele planetei, există o lume a adâncurilor ce trăiește într-o viermuială continuă condusă, totuși, după legi mai precise și mai nemiloase ca acelea ale lumii de afară. Descoperiți-o la Acvariul din Constanța!
Vizavi de Cazino, situat pe Bulevardul 16 Februarie nr. 1, Acvariul a făcut multă vreme diferența dintre „rechinii” de la Cazino și peștișorii pașnici de aici. Ce e drept, găzduit într-un perimetru cu “blazon” și arhitectonică romană, Acvariul pare locul unde amfitrionii „vorbesc” între ei fără ca vocile să aibă sonoritățile înalte ale oratorilor aflați la tribună. Adică, tac ca peștii!
Când intri, o hartă cu mările și oceanele lumii îți punctează vietățile marine ce urmează a fi văzute dând lent din coadă sau din aripioare. În bazine separate, zeci de pești, moluște și crustacei se zbenguiesc captiv spre deliciul privitorului. Și conform plăcuțelor puse deasupra fiecărui bazin aflăm câte ceva despre locatarul sau locatarii acestora.
Calcanul, de exemplu, este o specie marină bentonică proprie fundurilor nisipoase, adulții având corpul turtit lateral, protejat de butoni osoși. Se întâlnește iarna la adâncimi de 60-70 m. Primăvara se apropie de țărm până la 18-30 m, unde se aglomerează pentru reproducere.
Hamsia este un pește marin pelagic, se întâlnește în mare și în lacurile litorale salmastre și chiar dulcicole. Trăiește în cârduri și întreprinde migrații neregulate determinate de temperatura apei și abundența de hrană. Urmează apoi racii și crabii.
Pe mai departe, peștii de la noi: crapul care trăiește în râuri line de șes, lacuri, bălți, unde duce o viață sedentară, somnul, roșioara, plătica, șalăul, babușca, etc. Ciudați față de peștii noștri, peștii din lumea mare se bălăcesc în apă, care este ozonată prin furtune mici, fără nici o grijă.
Piraya din Amazonia, pește de cârd foarte agresiv și vorace, prezintă o dentiție puternică cu care poate sfâșia peștii și chiar bovine mari, fiind periculos și pentru om. Agassiz, cichid de talie mare, populează apele tropicale din La Plata, Paraguay, trăind și în Amazon. Este ovipar, ouăle fiind depuse într-o groapă printre pietre, făcută de parteneri înaintea reproducerii. După fecundație, femela păzește locul până la ecloziune.
Urmează peștii din marea noastră. Morunii sunt sturioni marini, relicve ponto-caspice, care trăiesc în mare și se reproduc în Dunăre. Sunt cei mai valoroși pești, carnea și icrele fiind foarte apreciate. Ajung până la 5 m lungime. Nisetrul ajunge până la 2 m lungime și trăiește între 40-50 de ani.
Pisica de mare este o specie marină ce trăiește pe fundurile nisipoase din zona litorală. Țepii de pe pedunculul codal au la bază glande veninoase care servesc drept organe de apărare. Cam așa se termină vizita în adâncuri, cu spectacolul curcubeului de culori vii, risipite în apa liniștită de aripioarele peștilor exotici. Aplaudați-l!