Fabuloasa Românie. De la Câmpu lui Neag spre inima Retezatului

16 Iul 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Fabuloasa Românie. De la Câmpu lui Neag spre inima Retezatului

Câmpu lui Neag este o localitate componentă a orașului Uricani (jud. Hunedoara), aflându-se la vest de Petroșani (31 km) și de Lupeni (13 km), la o altitudine de 800 m. Este cea mai avansată localitate în partea dinspre izvoare a Jiului de Vest.

Se află într-un cadru mărginit dinspre nord și sud de munții Hațegului și munții Vâlcanului, de încântătoare frumuseți naturale. Minerii îi spuneau ”Sinaia Văii Jiului”. Stilul în care se construiau casele era deosebit de frumos, așa încât, casa de lemn a lui Pătru Mojoatcă și casa de lemn a lui Nicolae Șerban au fost declarate monumente de arhitectură.

Aici se află gura de exploatare forestieră a masivelor păduroase din munții din jur. Și tot de aici, amatorii de ascensiuni pot urca în munții Retezat. Retezatul, cel mai mare masiv muntos din Carpații Meridionali (800 kmp), este alcătuit din cristalinul autohton, cu puternice intruziuni granitice, care au fost acoperite pe marginea de sud de calcare mezozoice. Nu are decât un vârf mai înalt de 2.500 m (Peleaga – 2.509 m), dar masivitatea Retezatului numără 40 de vârfuri de peste 2.200 m și 20 mai înalte de 2.300 m

Cum, în cuaternar, limita zăpezilor veșnice din Carpați era de 1.600-1900 m altitudine, în masivul Retezat au fost identificați 18 ghețari – în afară de ghețarii de circ – mai lungi ca cei din Bucegi și Făgăraș.

Azi, podoaba Retezatului sunt cele 82 de lacuri, aproape toate glaciare, urmare a fenomenelor și formelor acelei glaciațiuni. Și sunt cele mai mari din Carpați: Bucura – 11 ka (fără cele patru, în trepte, pe aceeași vale), Zănoaga – 9,5 ha, Tăul Negru – 7,5 ha (cel mai adânc – 25,5 m) ș.a.

Comoara vegetală a masivului numără 320 de specii, unele rarități. Ca faună, capra neagră este mamiferul caracteristic în Retezat, dar se întâlnesc și mulți lupi. Ursul este în largul lui. Relieful sălbatic, răvășit de glaciațiunea cuaternară, priveliștile alpine, fără pereche în Carpați, fauna și flora caracteristică alcătuiesc în partea centrală a masivului Parcul Național Retezat (1.300 ha).

Miezul parcului național îl formează grandiosul circ glaciar Bucura. Din acest parc, o suprafață de 1.800 ha a fost declarată prin lege (în anul 1955) zonă științifică – rezervașia integrală. Turiștii pot străbate această zonă numai cu o autorizație pentru ocrotirea monumentelor naturii.

Calea de pătrundere în Retezat cea mai frecventată este cea care, plecând de la Câmpu lui Neag, ajunge după 5 km la Gura Butii (850 m). În continuare, pe o potecă marcată cu cruce roșie, trecând de Cheia Butii (1.050 m), se ajunge la cabana Buta (1.580 m), durata 3 ore. Mai departe, același marcaj pe șaua Plaiul Mic (1.879 m) duce la lacul Bucura (2.040 m), durata de la Câmpu lui Neag fiind de 3 ore. De aici poate începe cu adevărat aventura montană!

 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră