Iubitorilor de natură dornici să descopere minunății în orice cotlon ascuns, călătorilor în căutarea ineditului, pescarilor fanatici sau vânătorilor înrăiți, oamenilor de știință sau simplilor curioși îndrăgostiți de misterele și farmecul întortocheatei Delte, aceasta oferă fiecăruia, oricând și la orice vârstă, precum antica Ceres, Cornul nemăsuratei sale abundențe. Important este însă cum să o privești.
Există un specimen de așa-ziși turiști pentru care fiecare loc, fiecare denumire, fiecare drum bătut sau orice întâmplare petrecută are o semnificație aparte și este o verigă în plus în lanțul din ce în ce mai lung al cunoașterii acestor meleaguri.
Pentru câțiva dintre aceștia nu contază decât pasiunea lor: unii vin pentru a se bucura de locuri și au cotloanele lor preferate, al căror miros se schimbă odată cu anotimpurile și pe care le adulmecă de fiecare dată cu nostalgie.
Alții vin aici pentru a trăi alături de pescari întâmplări de zi cu zi, pentru a asculta povești și pentru a căuta legende, alții pentru a scormoni kilometri pătrați de stuf în căutare de semne numai de ei știute, alții pentru trofee și unii chiar la vânătoare de imagini.
Pentru toți aceștia Delta este un neîncetat spectacol, o bucurie permanentă ce crează o stare de spirit aparte și o perpetuă mirare.
De la ei puteți învăța să priviți Delta cu alți ochi, să căutați acolo unde nimeni nu s-ar aștepta și să vă bucurați că, încă, într-o zonă foarte circulată, cum ar fi împrejurimile canalului Sulina, se pot găsi din belșug locuri în care bătrâna și mereu tânăra Deltă să-și fi păstrat nealterate farmecul și liniștea misterioasă,
Căci cine nu cunoaște Mila 23, gârla Șontea și lacul Fortuna? Dar câți au avut răbdarea să vadă adevărata față a satului, dimineața devreme, când pescarii ies la pescuit, puzderia de mici canale ce se pierd deseori pe sub sălcii în stânga lacului Ligheanca, scheletele de pelicani de pe fundul Lacului Rotund și împrejurimile acestuia cu vegetație agățătoare de nepătruns?
Câți s-au încumetat să renunțe la motor și împingând la ghionder să străbată partea dreaptă a lacului Băclănești prin puzderia de plauri, buturugi și insulițe plutitoare?
Câți au avut puterea de a vâsli printre desișurile de ciulini de baltă pentru a ajunge la Lacul Alb din apropiere de Partizani și de a descoperi, de aici, minunatul și întortocheatul canal ascuns ce, paralel cu gârla Șontea, duce în lacul Păpădia?
Un singur canal leagă lacul Gorgova de Dunăre. Cel din dreptul cherhanalei. Lung, aparent anost și mai tot timpul secat. Dar aici se ascunde punctul de plecare într-o minunată călătorie prin lacurile Cuzminții și Fastic, ce vă va permite să descoperiți mici sătuce și bordeie de pescari de un șarm inegalabil.
Și pentru că tot v-ați aventurat în stânga canalului Litcov, nu omiteți un tur pe Gorgovăț și lacul Potcoava. Însă fără motor. Dacă mirosul insuportabil al coloniilor de pelicani vă va permite să avansați pe lângă stuf, veți descoperi exemplare superbe de pelicani creți și puii lor cu puf negru.
O altă zonă superbă, adesea ocolită și uitată din comoditate, este cea din jurul lacului Porcului până la limita canalului Vătaful.
Dincolo de interesul ornitologic pe care îl prezintă, acestă zonă este vestită prin splendoarea canalelor și păienjenișului luxuriant al vegetației acvatice. Și exemplele pot continua la nesfârșit.
Fiecare dintre aceste mii de colțișoare inedite merită să fie cunoscut și admirat, însă cu atenție și grijă. Merită în același timp protecție și respect. Merită ca unora dintre noi anumite locuri să rămână veșnic necunoscute.
Căci doar așa pot, păzite, interzise, protejate și ascunse de către mama natură să rămână la fel de frumoase ca astăzi pentru generațiile ce vor veni. Pentru aceste generații protejați, pe cât puteți, Delta!