Cel mai mare pește din lume poate ajunge până la 12.65 metri lungime și la aproximativ 21.5 tone. Acesta este cel mai impresionant exemplar, capturat la 11 noiembrie 1949, în apropiere de Insula Baba, Pakistan. În diametru, măsura 7 metri.
Rechinul-balenă, cu denumirea științifică de Rhincodon Typus, a fost inclus în Guinness Book, ediția 2015, ca fiind cea mai mare specie de pește din lume. Este, totodată, cel mai mare vertebrat care nu e mamifer.
Se hrănește cu plancton, adică organismele mărunte care plutesc în masa apei. Pentru a le filtra, se folosește de cele până la 350 de rânduri de dinți, așezați în gura care poate atinge 1,5 metri. Capul rechinului-balenă este plat și lat, ochii sunt așezați în partea din față, iar corpul are culoarea gri, cu pete și dungi galbene. Pielea poate ajunge la o grosime de 10 cm. Un exemplar poate trăi până la 70 de ani, scrie Agerpres.
Rechinul-balenă trăiește în ariile calde ale Oceanelor Atlantic, Pacific și Indian. În contrast, cel mai mic rechin este rechinul pigmeu (Etmopterus perryi), ce ajunge la lungimea maximă de 21 cm. (V.M.)