Poate cu adevărat folosirea unui telefon mobil să ducă la prăbușirea unui avion? Este adevărat că întreg conținutul toaletei de bord este eliminat în aer în timpul deplasării? Poți să rămâi blocat cu fundul în toaletă?
Răspunsul la aceste întrebări a generat anumite mituri de-a lungul timpului. Jurnaliștii de la revista germană Focus au le-a adunat pe cele mai importante 12, eronate, legate de zborul cu avionul.
Telefonul mobil (NU) poate provoca prăbușirea unui avion
Cele mai multe companii interzic folosirea lor la decolare și aterizare, dar mai nou tot mai mult companii renunță la această obligație. Experții susțin că probalitatea ca un telefon mobil să deranjeze sistemul de navigație al avionului este “foarte, foarte redus”.
Conținutul toaletei (NU) este eliminat în aer
Tot ce ajunge în toaletă este depozitat într-un container, care se poate deschide doar din exterior, astfel că nimic nu este eliminat în aer.
(NU) poți să rămâi blocat cu fundul în toaletă
Un mit bizar susține că există riscul să rămâi cu fundul blocat în toaletă din cauza unei forțe de absorbție. Experții de la Mythbusters au testat această posibilitate și au ajuns la concluzia că într-adevăr există o forță de absorbție, dar nu este suficient de mare ca să nu te poți ridica.
Apa din avion este plină de bacterii
Am vrea să folosim ”NU”, dar tot mai multe studii arată că apa din fiecare al șaptelea avion nu respectă standarul de securitate. Apa conține un nivel ridicat de bacterii și nici fierberea pentru un ceai nu ucide aceste bacterii.
Aerul din avion (NU) este plin de germeni
Puteți să respirați fără probleme. Oxigenul din avion este filtrat atât de puternic încât foarte puțini germeni rezistă. Filtrul este optimzat la nivelul unui spital și ucide 94 până la 99,9% din totalul microbilor din aer.
Pasagerii (NU) pot fi smulși din avion dacă se deschide ușa în aer
Aici trebuie să îi credem pe experți și să sperăm că nu va trebui să ne convingem niciodată singuri. Ei susțin că tocmai presiunea exercitată asupra avionului împiedică posibilitatea să fim luați de suflul deschiderii ușii în aer. Pentru orice eventualitate, dacă stați lângă ușă, purtați tot timpul centura de siguranță.
Citeste și: Vinerea, ziua în care nu trebuie să cumperi bilet de avion
Un fulger (NU) poate duce la prăbușirea avionului
Ultimul avion doborât de un fulger a fost în 1967. De atunci toate mașinile sunt rezistente la contactul cu un fulger. Cel puțin o dată pe an, fiecare avion comercial este lovit de un fulger.
La bordul unui avion (NU) te îmbeți mai repede
Au testat-o mulți și au ajuns la concluzia că la bordul unui avion nu poți să te îmbeți mai repede decât la sol.
(NU) Există avioane în care se poate fuma
Asta spun cei care au folosit toaleta și au văzut o scrumieră. Fumatul în avion este interzis pentru toate companiile aeriene din lume. Dar fiecare companie este obligată să echipeze toaleta cu o scrumieră, pentru ca, în cazul în care un pasager nu rezistă viciului, să aibă totuși unde să lase țigara. La sol, el va plăti pentru nerespectarea legii o amendă usturătoare.
Citește și: 10 secrete legate de zborul cu avionul, pe care nici o stewardeză nu ți le va spune
(NU) Toate avioanele au rândul 13
Când vine vorba despre zburat nu doar pasagerii, ci și companiile aeriene sunt superstițioase. Din acest motiv, cele mai multe companii aeriene, inclusiv Lufthansa, au renunțat la rândul 13, pe motiv că 13 înseamnă ghinion. La companiile din Italia și Brazilia lipsește și rândul 17, din același motiv.
Avionele (NU) evită Triunghiul Bermudelor
Legenda spune că în această zonă au dispărut peste 1000 de avioane și vapoare în condiții misterioase. Realitatea este că evitarea acestei zona ar însemna o rută alternativă cu 3000 de kilometri mai lungă, ceea ce nu convine niciunei companii aeriene.
Citește și: Top 10 cele mai periculoase aeroporturi din lume: 3 sunt în Europa (VIDEO)