Eroina zborului 1380. A evitat o catastrofă, după ce motorul avionului pe care îl pilota a explodat în zbor

19 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Eroina zborului 1380. A evitat o catastrofă, după ce motorul avionului pe care îl pilota a explodat în zbor Galerie foto (3)

Se numeşte Tammie Jo Shults şi este pilot. De altfel, este prima americancă pilot de avion de luptă, dar de data aceasta vorbim despre o altă situaţie, în care a dat dovadă de sânge rece şi a salvat viaţa celor 144 de pasageri şi cinci membri ai echipajului de la bordul avionului pe care îl pilota. 

Tammie a dat dovadă de un comportament exemplar în timpul zborului 1380 al companiei Southwest Airlines, victimă a unei explozii de motor, nevit să aterizeze de urgenţă, marţi, la Philadelphia. În ciuda faptului că incidentul s-a soldat cu moartea unei persoane, Tammie este o eroină, căci a salvat alte aproape 150, având comportamentul adecvat unui pilot de mare clasă, pentru a putea ateriza în siguranţă, după această defecţiune tehnică spectaculoasă

Tammie Jo Shults, care are 56 de ani, este una dintre primele femei-pilot din Marina americană şi a zburat pe  avioane de luptă F-18.

"Tammie Jo Shults a fost fantastică, a reuşit să aterizeze în siguranţă la Philadelphia", i-a mulţumit, pe Instagram, Amanda Bourman, una dintre pasagerele zborului companiei Southwest.

Cursa Southwest Airlines 1380, care tocmai decolase din New York cu destinaţia Dallas, Texas, a aterizat de urgenţă în Philadelphia după ce o fereastră, aripile şi o parte a fuselajului au fost avariate în acest incident. Şapte pasageri au fost răniţi şi au primit îngrijiri medicale.

Martori oculari au declarat că motorul stâng al avionului a explodat, lovind o fereastră şi provocând depresurizarea cabinei, iar o femeie a fost aproape aspirată în afara avionului. Ea a fost trasă înapoi de alţi pasageri, dar în cele din urmă a decedat. Fusese rănită grav de bucăţi de metal pătrunse în avion.

 „Avem o parte a avionului avariat, aşa că va trebui să încetinim puţin." Acestea au fost cuvintele comandantului Tammie Jo Shults, pronunţate cu calm către controlorii de zbor, după explozia unui motor al Boeing-ului 737 pe care îl pilota.  „Avionul vostru este în flăcări? a întrebat un controlor de zbor.

„Nu, nu este în flăcări, dar lipseşte o bucată din el. Este o gaură în el şi o persoană a fost trasă în afară“, a răspuns pilotul.  Apoi a început cursa contracronometru spre aeroportul din Philadelphia.

Datorită lui Tammie, ceilalţi pasageri au putut supravieţui, căci avionul a fost dus din primele secunde după incident la o înălţime  care să permită supravieţuirea, unde este mai mult oxigen şi e mai puţin frig, scrie bfmtv.com. O coborâre care a durat 15 minute. 

"Avionul a început să tremure, iar măştile de oxigen au căzut în faţa noastră. Am prins masca şi am fixat-o pe faţă. Mi-am zis că o să murim cu toţii", povesteşte o pasageră.

Totuşi au aterizat în siguraţă. La aterizare, Tammie a salutat pasagerii. Ulterior, pe reţelele de socializare au început să curgă mesajele de felicitare pentru ea. A fost comparată cu Cherley Sullenberg, supranumită "Sully", care a reuşit, în ianuarie 2009, o aterizare de urgenţă la Hudson, în New York. 

CLICK AICI pentru a asculta discuţia pilotului cu turnul de control.

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră